Уредбом се налаже Федералним резервама (ФЕД) да истраже да ли би америчка централна банка требало да ускочи у крипто свет и уведе сопствену дигиталну валуту, јавља агенција АП.

Бајденова администрација гледа на ерупцију популарности криптовалута као на прилику да се испитају ризици и користи од дигиталне имовине, рнаводи америчка агенција позивајући се на изјаву неименованог високог званичника владе.

Извршном уредбом, Бајден је такође наложио Министарству финансија и другим савезним агенцијама да проуче утицај криптовалута на финансијску стабилност и националну безбедност.

Ројтерс је раније данас пренео став појединих званичника у америчкој влади, према којима је опсежан надзор над тржиштем криптовалута, које је у новембру достигло вредност од преко три билиона долара, од суштинског значаја за националну безбедност САД, финансијску стабилност и америчка конкурентност, као и за спречавање растућих претњи од сајберкриминала.

Једна од кључних мера у извршној уреби упућује владу САД да процени потребну технолошку инфраструктуру за потенцијално увођење амерчке "Дигиталне валуте централне банке" (ЦБДЦ), односно електронске верзије доларских новчаница.

Федералне резерве су у јануару покренуле питање у Конгресу да ли Сједињене Државе треба да уведу дигитални долар, а један званичник је тим поводм изјавио да ће САД кренути напред у развој државне електронске валуте, али пажљиво с обзиром на улогу долара као примарне светске резервне валуте.

Девет земаља у свету је до сада увело дигиталне валуте централне банке, а 16 других - укључујући Кину - почело је развој такве дигиталне имовине, према подацима Атлантског савета, што је забринуло Вашингтон да би Пекинг могао делом да потисне долар са позиције доминатне резерве светске валуте, навео је Ројтерс.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".