"Мислим да је ово изненађујући потез Пољака", изјавила је висока званичница Стејт департмента Викторија Нуланд.

Пољске власти су у уторак одобриле хитно пребацивање авиона МиГ-29 у америчку базу Рамштајн у Немачкој, одговарајући тако на позивњ шефа ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља и државног секретара САД Ентонија Бликнена, коју су прошле недеље тражили од чланица НАТО које још у имају совјетске борбене авионе да исте што пре уступе Украјинцима.

"Власти Републике Пољске, после консултација са председником и владом, спремне су да упуте - одмах и без надокнаде - све своје МиГ-29 у базу Рамштајн и ставе их на располагање влади САД", саопштила је у уторак увече пољска влада.

Ипак, званични Вашингтон изјављује забринутост због оваквих идеја. "Могућност да ови борбени авиони полете из НАТО базе у Немачкој у ваздушни простор Украјине изазива озбиљне бриге за читав НАТО савез", истиче портпарол Пентагона Џон Кирби.

"Не верујемо да је пољски предлог изводљив", закључио је Кирби.

Пољска није једина европска држава која располаже борбеним авионима совјетске производње. Поред ње, МиГ-ове поседују и Румунија, Словачка и Бугарска.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, портпарол словачког Министарства одбране одбацио је све недоумице изјавом да Словачка неће слати своје авионе у Украјину. 

Сличну поруку шаље и бугарски премијер Кирил Петков који је одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину јер Бугарска "тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".