- Власти Републике Пољске, након консултација са председником и Владом Републике Пољске, спремне су да одмах пребаце све своје авионе МИГ-29 бесплатно у базу у Рамштајну и ставе их на располагање Влади Сједињених Америчких Држава. 

Истовремено, Пољска тражи од Сједињених Америчких Држава да јој доставе половне авионе сличних оперативних способности. Пољска је спремна да одмах договори услове куповине ових машина.

Пољска влада тражи и од других земаља НАТО-а, власника авиона МИГ-29, да поступе на сличан начин, наводи се у саопштењу које је је објављено на сајту пољског Министарства иностраних послова.

Украјина већ више дана захтева од НАТО да уведе зону забране летова изнад земље, или да им помогне путем испоруке авиона. 

Пољска располаже са 23 летелице, а заузврат би требала да добије исто толико америчких борбених авиона Ф-16. Ова трговина већ недељу дана представља део дипломатске гимнастике којом Европска унија и Сједињене Државе покушавају да ојачају украјинске снаге у борби против Русије.

Идеја је да властима у Кијеву треба доставити авионе којима би тамошњи пилоти могли управљати без додатне обуке и, самим тим, одмах улетети у борбу.

Подсетимо, пре два дана је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да САД "активно раде" на договору са Пољском о снабдевању Украјине авионима.

Са друге стране, Русија је саопштила да ће слање авиона значи директан чин непријатељства.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".