"Mislim da je ovo iznenađujući potez Poljaka", izjavila je visoka zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Poljske vlasti su u utorak odobrile hitno prebacivanje aviona MiG-29 u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, odgovarajući tako na pozivnj šefa EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja i državnog sekretara SAD Entonija Bliknena, koju su prošle nedelje tražili od članica NATO koje još u imaju sovjetske borbene avione da iste što pre ustupe Ukrajincima.

"Vlasti Republike Poljske, posle konsultacija sa predsednikom i vladom, spremne su da upute - odmah i bez nadoknade - sve svoje MiG-29 u bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD", saopštila je u utorak uveče poljska vlada.

Ipak, zvanični Vašington izjavljuje zabrinutost zbog ovakvih ideja. "Mogućnost da ovi borbeni avioni polete iz NATO baze u Nemačkoj u vazdušni prostor Ukrajine izaziva ozbiljne brige za čitav NATO savez", ističe portparol Pentagona DŽon Kirbi.

"Ne verujemo da je poljski predlog izvodljiv", zaključio je Kirbi.

Poljska nije jedina evropska država koja raspolaže borbenim avionima sovjetske proizvodnje. Pored nje, MiG-ove poseduju i Rumunija, Slovačka i Bugarska.

Foto: Profimedia

 

Ipak, portparol slovačkog Ministarstva odbrane odbacio je sve nedoumice izjavom da Slovačka neće slati svoje avione u Ukrajinu. 

Sličnu poruku šalje i bugarski premijer Kiril Petkov koji je odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu jer Bugarska "trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".