Она проучава навике у јелу и гојазност већ 25 година и издвојила је седам савета како заварати ум и јести здравије без пуно труда. Битно је бити опуштен кад је храна у питању, а бројања калорија нема.

1. Глад није разлог за грицкање

Храна игра превише важну улогу у нашим животима. Зато, треба се навикавати на три оброка дневно - доручак, ручак и вечеру, а грицкање између оброка заборавити. Ако се глад и појави, са већим задовољством ћете дочекати главни оброк, а и желудац ће се навићи на тај ритам.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Правило жудње од три минута

Запамтите да осећај глади често долази из главе без обзира на то да ли је желудац пун или празан. Па тако чезнете, на пример, за чоколадом јер то значи предах и кратак осећај задовољства. Али, ако се стрпите и суздржите од посезања за храном три минута од појаве жудње за њом, тај осећај ће нестати и више нећете имати жељу баш то да поједете. Та три минута се забавите нечиме, причајте са колегом итд. Биће лакше издржати.

3. Замислите како ћете се осећати после једења колача 

Није лако одолети сласном колачу који само чека да га узмете и загризете. Али, тада треба да се сетите да ће осећај задовољства док једете трајати јако кратко, а осећај кривице, пренатрпаног желуца или вишак килограма дуго. Не исплати се!

4. Једе се за столом, у миру 

Како и где једете врло је важно, и то треба да буде за столом, а не испод њега, на каучу испред телевизора, у ходу на улици итд. Ако седнете за сто и једете, мозак ће то добро да запамти, односно регистроваће да сте јели. Тада се жудња за неком храном неће појављивати тако често као ни лажни осећај глади.

Фото: Профимедиа

 

 

5. Не треба бити подложан разним утицајима

На пример, не треба слепо следити рецепт познатог кувара та ТВ-у препуног нездравих састојака, већ треба да размислите својом главом и преуредите исти рецепт да буде здравији. Рецимо, уместо белог брашна ставите интегрално. Исто тако не треба слепо да избегавате нездраву храну већ повремено себи приуштите колач, сладолед, газирани сок итд. Људи не воле забране па чак и ако их сами себи постављају. Треба бити реалан и разуман.

6. Па што ако вам се свиђа нездрава храна 

Укусе који су вам се свиђали целог живота лако можете заменити онима које никад нисте волели, и заволети их. Рецимо, броколи и интегрални хлеб су вам увек били "фуј", али лако могу да постану укусни ако им дате прилику, а то се неће догодити избегавањем тих намирница. Важно је променити рутину и некад "фуј" храна ће постати укусна јер навика на неке укусе остала је можда из детињства, а људи су често робови навика и не воле промене па их и избегавају.

7. Купујте једноставну храну

Пуно је боље куповати храну која нема декларације са опширним описима јер се ради о једноставним намирницама. На пример, то су воће и поврће, риба, месо, рижа, тестенина, сир, конзерва парадајза итд. Избегавајте да купујете готова и полуготова јела, радије оброк припремите сами, тако ћете знати шта једете и у сваком случају ћете јести здравије, пише Дејли Мејл.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".