Као прву Путинову грешку Стоун је навео то што је потценио снагу украјинског отпора, док је истовремено преценио моћ своје војске, што је, наводи, његова друга грешка. Такође, редитељ сматра да је Путин потценио и реакцију Европе, посебно Немачке која је повећала свој војни допринос НАТО-у, а "чак је и пословично неутрална Швајцарска подржала санкције које је Русији увела Европска унија, што је довело до тога да је сада Русија више него икада изолована од Запада".

Потценио је Путин, наводи Стоун, и притисак који НАТО може да изазове на руским границама, моћ слободних медија и штете коју му окупација Украјине може донети на унутрашњем плану. Надаље, Стоун наводи да сада није немогуће да Украјина постане чланица НАТО пакта, а због санкција Путин сада више него икада мора своју власт да подреди интересима олигарха. 

Стуон проблематичним сматра и употребу касетних и вакуум бомби, чије коришћење је строго забрањено, а као Путинову грешку наводи и потцењивање снаге друштвених мрежа. У својој објави осврнуо се и на питање како је Путин могао да спаси људе у Доњецку и Луганску који говоре руски.

- Нема сумње да је његова влада могла боље да обави посао и покаже свету осам година патње тих људи и њихових избеглица, као и да истакне украјинско гомилање 110 хиљада војника на граници Доњецк-Луганск, које се догађало у принципу пре нагомилавања руских трупа. Али Запад има далеко јаче односе са јавношћу од Руса - написао је Стоун.

- Понижавање страних лидера није политика која може да успе - написао је он и додао да је, према његовом мишљењу, Путин дозволио да буде намамљен и упао је у замку коју су му поставиле Седињене Америчке Државе. 

- То нас доводи ближе него икада коначној конфронтацији. Изгледа да нема повратка. Једини који су срећни због тога су руски националисти и легија руских мрзитеља, који су коначно добили оно о чему су годинама сањали, односно Бајден, Пентагон, ЦИА, ЕУ, НАТО, мејнстрим медији. Ово указује на западне двоструке стандарде, укључујући лоше понашање Кијева и Зеленског - сматра Стоун.

Фото: ЕПА

 

 

Додаје и да ово није тренутак када САД треба да ликује и да он као ветеран Вијетнамског рата и човек који је био сведок бескрајног антагонизма Хладног рата, мисли да демонизовање и понижавање страних лидера није политика која може да успе.

- То само погоршава ситуацију. Преговори су неопходни, јер шта год да се догоди у наредних неколико дана или недеља, баук коначног рата мора да буде реално прихваћен и посредован. Ко то може да учини? Има ли међу нама правих државника? Можда је то, молим се, Макрон. Доведите нам људе попут Метерницха, Талеyранда, Аверела Харимена, Џорџа Шулца, Џејмса Бејкера и Михаила Горбачова - написао је Стоун.

- Идиоти који су провоцирали Русију после завршетка Хладног рата 1991. године починили су ужасан злочин против човечности и будућности. Заједно, наше земље су могле да буду природни савезници у највећој борби против климатских промена.

Фото: Профимедиа

 

 

- Само у својим техничким достигнућима, у науци великих размера, у ракетној индустрији, тешкој индустрији и најсавременијим, чистим нуклеарним енергетским реакторима, Русија је била велики пријатељ човека. Али не, у нашем досадашњем веку човек није успео да види или дохватити звезде - закључио је Стоне.

Оливер Стоне познат је по својој наклоности Путину, а у периоду од чак две године снимао је и серију интервјуа с Путином. Пре неколико дана написао је у објави на Инстаграму да "треба сагледати шири контекст руске инвазије на Украјину".

- Усред хистерије западних медија, оптуживања Путина за крвава убиства и изостављања кључних чињеница када нису згодне, најважније је разумети цео спектар онога што се догађа и, изнад свега, јасно размишљати - написао је том приликом Стоун.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".