Током несрећног грађанског рата, његове песме, као и осталих чланова тада изузетно популарног "Јужног ветра", слушали су војници са обе стране, док су пуцали једни на друге.

Године 2001., Синан је гостовао у Сарајеву, други пут после завршетка рата, а у граду се и даље осећала напетост, ехо не тако давно окончаних сукоба. Током концерта група екстремиста окупила се код џамије, са планом да прекине наступ, али је полиција то спречила. О овом, непријатним околностима, и стрепњи, али и победи музике и дружења писале су "ТВ Новости", у детаљном извештају о Сакићевом гостовању, који преносимо у целости:

Међу менаџерима Синан Сакић слови као сигуран посао. О њега се сви отимају, јер концерти не могу да оману. То илуструје и анегдота како је за организовање његовог гостовања довољно налепити три плаката: на џамију, цркву и општину, па дође десет хиљада људи!

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

У Сарајеву, осмог маја, цео град је био облепљен његовим плакатима, али у халу "Скендерија" дошло је "само" пет хиљада посетилаца. Томе је кумовала непријатна атмосфера у граду, створена догађањима у Требињу и Бањалуци. Наелектрисаност се осећала на сваком кораку, па је у подне, на дан концерта отказана конференција за штампу. Инцидент око Ферхадије потресао је целу Босну. Организатори су се бојали да ће се исказати нетрпељивост према гостима из Србије, али, увече је публика показала да оно што музика повезује нико не може раскинути. Чим се оркестар из Бијељине "Патрола 0976" попео на сцену, проломио се аплауз. А када се зачуло "Откад сам се родио", еуфорији није било краја...

Синан је у Сарајеву гостовао и пре две године, па је првобитна носталгија и емоција већ тада потрошена. У међувремену је стасала нова публика, и неки нови клинци, упркос свему, дошли су да са њим певају "Све је постало пепео и дим", "Реци све жеље", "Зоко моја, Зоко", "Певај ми о њој", "Изађи на пет минута", "Ја поклањам златну бурму", "Не, не дај"...

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Менаџер Никола Иџан прелагао је Синану на тонској проби да испише оркестру редослед песама, али он је то одбио.

- Већ двадесет година певам и никад то нисам радио. Певаћу онако како ми падне на памет, како ме емоције понесу!

За такву импровизацију потребна је подршка у оркестру, а то је, као и увек, омогућио клавијатуриста Сеико, који живи у Линцу, а Синана прати свуда по свету. Оркестар је требало да појача и гитариста Ака Хукелић, "сарајевски Ерик Клептон". Он је био на проби, али није дошао и на концерт. Менаџер Фарук Дрина нервозно је цупкао ногом, ослушкивао догађања из града и стрепео да ли ће све бити у реду. Неко у пола концерта рече да се народ окупља код џамије и да хоће да крене на халу и прекине концерт. Полиција је то на време зауставила. Док смо се распитивали о чему се ради, осећали смо се као "прасе у Техерану". Домаћини нас уверише да њихова полиција сјајно функционише. Нико неће прекинути концерт, упркос захтевима екстремиста да се не пева. Шта ли ће тек бии када недељу дана касније у Сарејево допутује Здравко Чолић?

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

О музичким и оним другим темама иза сцене причали су сарајевски певачи Нихад Алибеговић и Авдо Хусеиновић, из Београда је допутовао Ацко Незировић, као и менаџер Бане Обрадовић који је са Синаном ради концерт на Ташмајдану следећег месеца. Био је ту и дискограф Мурадиф Бркић, са ћерком Минелом коју је добио у браку са Ханком Палдум. Она пак, иако снима за "Бест продукцију", није дошла да поздрави колегу из исте куће...

Телефоном је једино позвала Горана Чомора на питу. Рекла је да ће послати по њега ауто, како би је посетио. Чомор је чекао, чекао... узалудно. Ханку није видео, питу није пробао. Иначе, Чомор је водитељ "Бест продукције", а у Сарајеву је снимао репортажу са Синановог концерта.

На концерту у "Скендерији" Синан је лансирао и свог наследника, рођеног сина Меду Сакића. Он је недавно издао албум првенац и са њега певао "Врати се". Публика је у почетку била према њему резервисана, мотивисана вероватно ружним речима које је о оцу изрекао у неким трач новинама. Али, тада је на сцену изашао Синан и рекао да су то све лажи, па је млађани Медо доживео овације.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

- Кад сам ово преживео, преживећу све у животу - одахнуо је Медо посиласку са сцене. Признао је тада да је имао огромну трему и да се храбрио испијањем бројних чаша вискија. Неко добаци да их је било четрнаест. Прави татин син, има кондицију за све! У породичну идилу уклопила се и Синанова супруга Сабина, која је из Лознице допутовала са синовима Ернестом и Ћелом. У њиховом браку на делу је позната ситуација - "твоја, моја и наша деца"!

Други гост био је Саша Матић, слепи певач који је у Сарајеву познат по хиту "Макара". И тамо је та песма доспела на топ листе, али и у шале, како се дотична није "умила кад јој се размазала маскара". Певао је Сале и песму Халида Бешлића "Сарајево, граде мој" и одушевио публику. Позиви на "тезге" по Босни већ су почеле да му стижу.

Током дана екипа из Србије прошетала је Баш чаршијом да би се окрепила ћевапима или "комбинацијом" у лепињама. Наравно, код Ферхатовића. Свратило се и на туфахије, а "за понети" купљена је халва. У пицерији прекопута "Магазе" седео је Дино Мерлин, који је устао да поздрави пријатеље из Југе. На питање када ће одржати концерт у Београду, одговорио је загонетним смешком. Синану су људи прилазили прилазили, тапшали га, тражили му аутограм и слике. На добродошлицу је наишао и после концерта, када је целу екипу Фикрет, власник Рибљег ресторана на Илиџи, позвао на вечеру. Тамо се, уз богату трпезу и пиће, поново певало, чак и лепше него на концерту. У кафанској атмосфери дошло је до опуштања, јер је гостовање протекло како треба. Домаћини су госте испратили и на крају колоне аутомобиле са београдском регистрацијом. Јер, и до пред зору фанатици су тражили да се крене на Добрињу, део града у којем живе Срби! Враћамо се кући "краћим" путем, преко Романије, док нам у сећање навире песма "Добро дошли у Републику Српску"!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новостима", 16. маја 2001. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".