Tokom nesrećnog građanskog rata, njegove pesme, kao i ostalih članova tada izuzetno popularnog "Južnog vetra", slušali su vojnici sa obe strane, dok su pucali jedni na druge.

Godine 2001., Sinan je gostovao u Sarajevu, drugi put posle završetka rata, a u gradu se i dalje osećala napetost, eho ne tako davno okončanih sukoba. Tokom koncerta grupa ekstremista okupila se kod džamije, sa planom da prekine nastup, ali je policija to sprečila. O ovom, neprijatnim okolnostima, i strepnji, ali i pobedi muzike i druženja pisale su "TV Novosti", u detaljnom izveštaju o Sakićevom gostovanju, koji prenosimo u celosti:

Među menadžerima Sinan Sakić slovi kao siguran posao. O njega se svi otimaju, jer koncerti ne mogu da omanu. To ilustruje i anegdota kako je za organizovanje njegovog gostovanja dovoljno nalepiti tri plakata: na džamiju, crkvu i opštinu, pa dođe deset hiljada ljudi!

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

U Sarajevu, osmog maja, ceo grad je bio oblepljen njegovim plakatima, ali u halu "Skenderija" došlo je "samo" pet hiljada posetilaca. Tome je kumovala neprijatna atmosfera u gradu, stvorena događanjima u Trebinju i Banjaluci. Naelektrisanost se osećala na svakom koraku, pa je u podne, na dan koncerta otkazana konferencija za štampu. Incident oko Ferhadije potresao je celu Bosnu. Organizatori su se bojali da će se iskazati netrpeljivost prema gostima iz Srbije, ali, uveče je publika pokazala da ono što muzika povezuje niko ne može raskinuti. Čim se orkestar iz Bijeljine "Patrola 0976" popeo na scenu, prolomio se aplauz. A kada se začulo "Otkad sam se rodio", euforiji nije bilo kraja...

Sinan je u Sarajevu gostovao i pre dve godine, pa je prvobitna nostalgija i emocija već tada potrošena. U međuvremenu je stasala nova publika, i neki novi klinci, uprkos svemu, došli su da sa njim pevaju "Sve je postalo pepeo i dim", "Reci sve želje", "Zoko moja, Zoko", "Pevaj mi o njoj", "Izađi na pet minuta", "Ja poklanjam zlatnu burmu", "Ne, ne daj"...

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Menadžer Nikola Idžan prelagao je Sinanu na tonskoj probi da ispiše orkestru redosled pesama, ali on je to odbio.

- Već dvadeset godina pevam i nikad to nisam radio. Pevaću onako kako mi padne na pamet, kako me emocije ponesu!

Za takvu improvizaciju potrebna je podrška u orkestru, a to je, kao i uvek, omogućio klavijaturista Seiko, koji živi u Lincu, a Sinana prati svuda po svetu. Orkestar je trebalo da pojača i gitarista Aka Hukelić, "sarajevski Erik Klepton". On je bio na probi, ali nije došao i na koncert. Menadžer Faruk Drina nervozno je cupkao nogom, osluškivao događanja iz grada i strepeo da li će sve biti u redu. Neko u pola koncerta reče da se narod okuplja kod džamije i da hoće da krene na halu i prekine koncert. Policija je to na vreme zaustavila. Dok smo se raspitivali o čemu se radi, osećali smo se kao "prase u Teheranu". Domaćini nas uveriše da njihova policija sjajno funkcioniše. Niko neće prekinuti koncert, uprkos zahtevima ekstremista da se ne peva. Šta li će tek bii kada nedelju dana kasnije u Sarejevo doputuje Zdravko Čolić?

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

O muzičkim i onim drugim temama iza scene pričali su sarajevski pevači Nihad Alibegović i Avdo Huseinović, iz Beograda je doputovao Acko Nezirović, kao i menadžer Bane Obradović koji je sa Sinanom radi koncert na Tašmajdanu sledećeg meseca. Bio je tu i diskograf Muradif Brkić, sa ćerkom Minelom koju je dobio u braku sa Hankom Paldum. Ona pak, iako snima za "Best produkciju", nije došla da pozdravi kolegu iz iste kuće...

Telefonom je jedino pozvala Gorana Čomora na pitu. Rekla je da će poslati po njega auto, kako bi je posetio. Čomor je čekao, čekao... uzaludno. Hanku nije video, pitu nije probao. Inače, Čomor je voditelj "Best produkcije", a u Sarajevu je snimao reportažu sa Sinanovog koncerta.

Na koncertu u "Skenderiji" Sinan je lansirao i svog naslednika, rođenog sina Medu Sakića. On je nedavno izdao album prvenac i sa njega pevao "Vrati se". Publika je u početku bila prema njemu rezervisana, motivisana verovatno ružnim rečima koje je o ocu izrekao u nekim trač novinama. Ali, tada je na scenu izašao Sinan i rekao da su to sve laži, pa je mlađani Medo doživeo ovacije.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

- Kad sam ovo preživeo, preživeću sve u životu - odahnuo je Medo posilasku sa scene. Priznao je tada da je imao ogromnu tremu i da se hrabrio ispijanjem brojnih čaša viskija. Neko dobaci da ih je bilo četrnaest. Pravi tatin sin, ima kondiciju za sve! U porodičnu idilu uklopila se i Sinanova supruga Sabina, koja je iz Loznice doputovala sa sinovima Ernestom i Ćelom. U njihovom braku na delu je poznata situacija - "tvoja, moja i naša deca"!

Drugi gost bio je Saša Matić, slepi pevač koji je u Sarajevu poznat po hitu "Makara". I tamo je ta pesma dospela na top liste, ali i u šale, kako se dotična nije "umila kad joj se razmazala maskara". Pevao je Sale i pesmu Halida Bešlića "Sarajevo, grade moj" i oduševio publiku. Pozivi na "tezge" po Bosni već su počele da mu stižu.

Tokom dana ekipa iz Srbije prošetala je Baš čaršijom da bi se okrepila ćevapima ili "kombinacijom" u lepinjama. Naravno, kod Ferhatovića. Svratilo se i na tufahije, a "za poneti" kupljena je halva. U piceriji prekoputa "Magaze" sedeo je Dino Merlin, koji je ustao da pozdravi prijatelje iz Juge. Na pitanje kada će održati koncert u Beogradu, odgovorio je zagonetnim smeškom. Sinanu su ljudi prilazili prilazili, tapšali ga, tražili mu autogram i slike. Na dobrodošlicu je naišao i posle koncerta, kada je celu ekipu Fikret, vlasnik Ribljeg restorana na Ilidži, pozvao na večeru. Tamo se, uz bogatu trpezu i piće, ponovo pevalo, čak i lepše nego na koncertu. U kafanskoj atmosferi došlo je do opuštanja, jer je gostovanje proteklo kako treba. Domaćini su goste ispratili i na kraju kolone automobile sa beogradskom registracijom. Jer, i do pred zoru fanatici su tražili da se krene na Dobrinju, deo grada u kojem žive Srbi! Vraćamo se kući "kraćim" putem, preko Romanije, dok nam u sećanje navire pesma "Dobro došli u Republiku Srpsku"!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "TV Novostima", 16. maja 2001. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".