Он је упозорио да ће дани који долазе бити, по свему судећи, ”још гори”.

Столтенберг је поновио позив председнику Владимиру Путину да ”без условљавања” прекине рат и поручио да ће НАТО бранити сваки део територије својих чланица, али и подржати партнерске земље, укључујући и БиХ, у одбрани од потенцијалних руских притисака.

”Дани који долазе ће вероватно бити још гори, са још више жртава, вишсе патње и деструкције. Руска војска довози теже наоружање”, каже Столтенберг.

Фото: Профимедиа

 

 

Он је по завшетку ванредног састанка министра спољних послова земаља чланица НАТО оценио да је рат у Украјини ”Путинов рат” који је ”он желео, изабрао и планирао”.

Додаје да НАТО, у складу са Повељом УН, помаже Украјини да се одбрани, и да истовремнео ради на јачању одбране Алијансе на копну, мору и небу.

Столтемберг наводи да су први пут распоређене НАТО снаге за одговор, а да је у стању приправности више од 130 авиона и преко 200 бродова НАТО савезника.

Он нагалшава и став чланица Алијансе да њихови авиони не треба да лете изнад украјинског ваздушног простора нити да НАТО трупе буду на украинској територији.

Фото: Профимедиа/АП

 

 

”Радићемно све што је потребно како би одбранили сваки део НАТО територије. НАТО је одбрамбена алијанса са основним задатком да обезбеђује њене чланице. Ми нисмо део овог конфликта и имамо одговорност да он не ескалира и прошири се ван Украјине. Нато не тражи рат са Русијом”, закључио је Столтенберг.

Када је реч о помоћи НАТО партнерима, у седишту НАТО наводе да су посебно БиХ и Грузија у ризику да од утицаја Русије и подривања њиховог права да бирају свој пут.

Генерални секретар НАТО каже да је је Алијанса и раније помоагала БиХ у изградњи капацитета и рефромама, а да ће се та помоћ наставити кроз подршку безбедносним и одбрамбеним институцијама земље.