On je upozorio da će dani koji dolaze biti, po svemu sudeći, ”još gori”.

Stoltenberg je ponovio poziv predsedniku Vladimiru Putinu da ”bez uslovljavanja” prekine rat i poručio da će NATO braniti svaki deo teritorije svojih članica, ali i podržati partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odbrani od potencijalnih ruskih pritisaka.

”Dani koji dolaze će verovatno biti još gori, sa još više žrtava, višse patnje i destrukcije. Ruska vojska dovozi teže naoružanje”, kaže Stoltenberg.

Foto: Profimedia

 

 

On je po zavšetku vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova zemalja članica NATO ocenio da je rat u Ukrajini ”Putinov rat” koji je ”on želeo, izabrao i planirao”.

Dodaje da NATO, u skladu sa Poveljom UN, pomaže Ukrajini da se odbrani, i da istovremneo radi na jačanju odbrane Alijanse na kopnu, moru i nebu.

Stoltemberg navodi da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

On nagalšava i stav članica Alijanse da njihovi avioni ne treba da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora niti da NATO trupe budu na ukrainskoj teritoriji.

Foto: Profimedia/AP

 

 

”Radićemno sve što je potrebno kako bi odbranili svaki deo NATO teritorije. NATO je odbrambena alijansa sa osnovnim zadatkom da obezbeđuje njene članice. Mi nismo deo ovog konflikta i imamo odgovornost da on ne eskalira i proširi se van Ukrajine. Nato ne traži rat sa Rusijom”, zaključio je Stoltenberg.

Kada je reč o pomoći NATO partnerima, u sedištu NATO navode da su posebno BiH i Gruzija u riziku da od uticaja Rusije i podrivanja njihovog prava da biraju svoj put.

Generalni sekretar NATO kaže da je je Alijansa i ranije pomoagala BiH u izgradnji kapaciteta i refromama, a da će se ta pomoć nastaviti kroz podršku bezbednosnim i odbrambenim institucijama zemlje.