- По добијању пријаве на електронску адресу у 22 часа, тржишни инспектор је изашао на терен. У контроли је утврђено да је малопродајни објекат истакао обавештење о ограничењу у количини продаје за путничке аутомобиле маx 20литара, 50литара за тракторе и 100 литара за камионе, што је супротно члану 25. Став 1 Закона о заштити потрошача - рекла је јутрос за "Блиц Бизнис" Татјана Матић министрка у Министарству трговине туризма и телекомуникација.

Како је додала, наложено је отклањање недостатка, што је трговац одмах учинио.

Фото: Н.Скендерија

 

 

- Прекршај је прописан са фиксном казном 50.000 динара и за њега инспектор издаје прекршајни налог. Провера је синоћ извршена на још 4 продајна места (Бабушница, Крагујевац, Нови Сад и Београд) и у свим надзорома утврђена је повреда Закона о заштити потрошача - навела је Матић.

Поједине компаније, подсетимо, јуче су покушале да вештачки изазову несташице ограничењем продаје горива чије су цене замрзнуте до 14. марта. Реч је о бензину европремијум БМБ 95, који не може да буде скупљи од 171 динар по литру, и евродизела од 179 динара по литру.

Управо за те категорије су поједине компаније јуче ограничиле продају на 20 литара за аутомобиле по резервоару, 50 литара за тракторе и 100 литара за камионе. Истовремено забраниле су и сипање евродизела у канистере и бидоне без обзира на овлашћења која им то омогућавају.

Влада Србије синоћ је званично саопштила да свега има у довољним количинама, да Србија апсолутно нема никаквог проблема са снабдевањем нафтним териватима и да неко “намерно шири панику”.

Фото: Танјуг

 

Јутрос на пумпама мирно

Репортери "Блица" обишли су јутрос неколико бензинских пуми и и ситуација је готово уобичајена. Гужве нема, на пумпама је по неколико аутомобила. Како незванично сазнајемо ресорно министарство је синоћ послало инспекције на терен и на пумпе трговаца које су поставила ограничења, тако да су и оне јутрос раде уобичајено.

- Јутрос је све мирно, синоћ нисмо стали са истакањем од 17 х до затварања. Чинило се само да пристиже све више људи и сви су долази са истом реченицом: "Сипај до чепа". Паника се некако осећала у ваздуху - кажу нам јутрос на једној београдској пумпи која ноћас до ситних сати није стала са радом.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".