- Po dobijanju prijave na elektronsku adresu u 22 časa, tržišni inspektor je izašao na teren. U kontroli je utvrđeno da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile max 20litara, 50litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača - rekla je jutros za "Blic Biznis" Tatjana Matić ministrka u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

Kako je dodala, naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio.

Foto: N.Skenderija

 

 

- Prekršaj je propisan sa fiksnom kaznom 50.000 dinara i za njega inspektor izdaje prekršajni nalog. Provera je sinoć izvršena na još 4 prodajna mesta (Babušnica, Kragujevac, Novi Sad i Beograd) i u svim nadzoroma utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača - navela je Matić.

Pojedine kompanije, podsetimo, juče su pokušale da veštački izazovu nestašice ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta. Reč je o benzinu evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru, i evrodizela od 179 dinara po litru.

Upravo za te kategorije su pojedine kompanije juče ograničile prodaju na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno zabranile su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone bez obzira na ovlašćenja koja im to omogućavaju.

Vlada Srbije sinoć je zvanično saopštila da svega ima u dovoljnim količinama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim terivatima i da neko “namerno širi paniku”.

Foto: Tanjug

 

Jutros na pumpama mirno

Reporteri "Blica" obišli su jutros nekoliko benzinskih pumi i i situacija je gotovo uobičajena. Gužve nema, na pumpama je po nekoliko automobila. Kako nezvanično saznajemo resorno ministarstvo je sinoć poslalo inspekcije na teren i na pumpe trgovaca koje su postavila ograničenja, tako da su i one jutros rade uobičajeno.

- Jutros je sve mirno, sinoć nismo stali sa istakanjem od 17 h do zatvaranja. Činilo se samo da pristiže sve više ljudi i svi su dolazi sa istom rečenicom: "Sipaj do čepa". Panika se nekako osećala u vazduhu - kažu nam jutros na jednoj beogradskoj pumpi koja noćas do sitnih sati nije stala sa radom.

(Blic)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".