Амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да је Француска “витални партнер САД-а у Индо-пацифичкој регији”.

Међутим, чини се да је овај коментар изречен с циљем да се ублажи огорчење званичног Париза након што су САД, Аустралија и Велика Британија одлучили Аустралији испоручити нове нуклеарне подморнице.

Ове три земље су саопштиле да ће успоставити војно-безбедносно партнерство у Индо-пацифичкој регији и да ће у том смислу помоћи Аустралији да набави америчке подморнице на нуклеарни погон.

Због тога је Аустралија отказала Француској наруџбу вредну 40 милијарди долара за набавку француских нуклеарних подморница, преноси Танјуг.

Однос од фундаменталног значаја

Француска је оштро реагожирала на вест о отказивању аустралске наруџбе, а министар спољних послова Жан Ле Дриан оценио је да је том одлуком Аустралија “зарила нож у леђа” Француској.

Говорећи на конференцији за новинаре након састанака америчких и аустралских министара спољних послова и одбране у Вашингтону, Блинкен је рекао да Вашингтон жели искористити сваку прилику за продубљивање трансатлантске сарадње у Индо-пацифичком региону и нагласио да је Француска “значајан партнер”.

- Невероватно блиско сарађујемо с Француском у многим заједничким питањима у Индо-пацифичкој регији, али и широм света, и наставићемо тако радити. Тај партнерски однос је за нас од фундаменталног значаја - казао је он и додао да су амерички званичници били у контакту с француским колегама у протеклих 48 сати како би разговарали о овом питању.

Ипак, један француски званичник, који је са дописником Ројтерса разговарао под условима анонимности, потврдио је да Американци нису контактирали Француску, као и да нису имали информацију све док француски политички врх није био упознат с медијским извештајима о споразуму, након чега су се обратили колегама из САД-а да им објасне о чему је реч.

"Не тражимо сукоб с Кином"

Аустралија је 2016. године одлучила склопити договор за изградњу нове подморничке флоте вредне 40 милијарди долара с француском корпорацијом Навал Гроуп, који је новим споразумом поништен.

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници траже начине да се одупру растућој војној моћи и утицају Кине, притиску на Тајван и распоређивању кинеских снага у спорном Јужнокинеском мору.

“Не тражимо сукоб с Кином”, рекла је портпарол Беле куће Јен Псаки, а Пекинг је поручио да САД, Аустралија и Велика Британија “озбиљно нарушавају регионални мир и стабилност”.

(Ал Џазира)