Реч је о особама које су у Хрватску стигле по приватној линији односно сместили су се код својих пријатеља или породице.

Према информацијама Јутарњег листа, једна украјинска породица ових дана стигла је на хрватску границу те је надлежним службама објаснила да су због ратне ситуације отишли из Украјине, али да им ништа није потребно јер имају кућу на подручју Макарске.

Стаб Цивилне заштите и Хрватски Црвени крст већ су обавили прве припреме за прихват избеглица из Украјине.

 

Како се неслужбено сазнаје, Цивилна заштита је пре неколико дана свим жупанима упутило документ у којем се поставља питање о слободним смештајним капацитетима на подручју њихових жупанија и сви су послали одговоре.

На основу тих података направљен је попис локација с бројем смештајних капацитета.

Реч је у овом тренутку о објектима који су у државном власништву.

Према доступним информацијама, разматрају се локације: Мотел Плитвице на загребачкој обилазници, хостел Скрадин, хостел Ракитје и дворана Градски врт у Осијеку.

Марко Марушић, жупан Бјеловарско-билогорске жупаније путем Твитера је објавио да као жупанија могу осигурати 46 кревета у спортско рекреацијском центру "Кукавица" у Великој Писаници.

Такође је навео да су спремни, уколико међу избјеглицама буде деце, да осигуратју њихово школовање и превоз до школе.

 

 

Према информацијама до којих су дошли медији, у овом је тренутку осигуран смештај за око 3.500 особа, а могуће га је у овом тренутку проширити до 17.000.

У овом тренутку ипак нема информација о организованом избегличком таласу који би се из смера Пољске и Мађарске кретао према Хрватској.

У Мађарској је у овом тренутку око 3.000 украјинских избеглица, но нема информација да се крећу према Хрватској.

У случају да дође до великог избегличког таласа, на граничним прелазима Горичан, Бајаково те код Белог Манастира биће организовани прихватни центри где ће се организовано прихватати пристиглих људи и потом ће се слати на локације на којима је организован смештај.

Хрватски Црвени крст је пак саопштио како је своје снаге ставио у стање приправности.

Навели су да спроводе дефинисање прихватног капацитета и у тај су процес укључена и друштва Црвенога крста која имају могућности смештаја људи на подручју Републике Хрватске.

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".