Безбедност америчке амбасаде у Москви озбиљно је угрожена ограничењима која су руским властима увеле дипломате, тврди амерички амбасадор у Moskvi Џон Саливен.

У изјави за Политико, Џон Саливен се пожалио да дипломатска мисија има озбиљне проблеме са одржавањем због недостатка особља, преноси РТ.

- Ако се протеривања руске владе наставе, биће веома тешко наставити безбедно да функционишете као амбасада", тврди Саливен.

- Моја највећа брига је да наша инфраструктура стари и да важни системи треба да се одржавају или замењују, а ми не можемо да добијемо визе од руске владе за обучено особље за рад, наставио је он.

Према Саливеновим речима, било је проблема са "лифтовима, генераторима, електричним трансформаторима, резервоарима за гориво и пумпама за воду", што би могло да изазове здравствене и безбедносне проблеме.

Саливен , који је такође био приморан да остави породицу у САД, открио је да је, у последњих пет година, број особља америчке амбасаде пао са 1.200 на 150.

- Ходници и канцеларије амбасаде данас су углавном тихи, нажалост, жали се званичник. "Постоје читави спратови амбасаде који нису окупирани – ред за редом празних кубика, и дуги ходници са мрачним канцеларијама са обе стране.

.Руско -амерички односи погоршали су се 2014. Од тада, две земље су ангажоване на притиску на амбасаде једни других, што је резултирало смањењем броја запослених и запленом дипломатске имовине, преноси РТ.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".