Наука о психосоматским последицама лагања развија се деценијама све више и више, не само због развоја психологије као науке већ претежно због практичне примене. 

Не постоји метод који дефинитивно показује да ли неко лаже или не, али ево неколико фактора који могу повећати вероватноћу да неко не говори истину. 

Прва ствар која алармантно упућује на сумњу да неко не говори истину јесте говор у трећем лицу. Особа која лаже, док говори покушава да себе дистанцира од своје лажи и због тога избегава да говори о себи док лаже. 

Онај ко лаже врло вероватно ће користити више псовки и тешких речи иза којих стоји агресивни став, тако да ако неко каже "глупа батерија ми се увек празни и то баш мрзим" вероватно се није јавио јер је био лењ да се јави, а прича о празној батерији је лажна. 

Људи који лажу често користе много комплексније реченице од оних које су довољне да се нешто објасни и последњи знак који веома чврсто сугерише да негде истина није изречена јесте то што лажов избегава кориштење личних именица. Бил Клинтон је на пример у афери са Моником Левински рекао - Ја нисам имао сексуални однос са том женом.

Да ли нешто закључујете из ове реченице? Да ли мислите да умете да откријете да ли неко лаже или не и да ли су вам интригантни примери из видеа који ћете погледати? Напишите нам у коментарима!