У Кнез Михаиловој у последње време често се може видети штанд "Иницијативе за забрану абортуса" на коме су чланови тог удружења деле флајере и сакупљају потписе грађана.

Фото: Н. Скендерија

 

 

У Аутономном женском центру кажу да ова организација постоји већ осам година.

- И да је реч о организацији која покушава заправо да из те своје екстремистичке и маргиналне позиције привуче неку пажњу јавности управо тим како бих рекла скандалозним лажима, с обзиром да они наводе број од 200.000 абортуса годишње, за шта не постоји никакво утемељење у реалности - каже Јелена Лалатовић из Аутономног женског центра.

Прекид трудноће на захтев пацијента у Србији легалан је до 10. недеље трудноће и свака жена има право да самостално одлучује о свом телу и животу. У земљама у којима је абортус забрањен, жене које желе да прекину трудноћу често "помоћ" траже ван болница, а последица је – више од 25.000 њих сваке године умре због илегалног побачаја.

- Што значи да на дневном нивоу, односно и ако гледамо по сатима у току дана, на сваки сат ће умрети 2,66 односно 3 жене, а још десетина хиљада ће бити са неком од последица криминалног побачаја. Значи, неће жене одустати од прекида трудноће ако су ваљани разлози ако су се на то одлучиле, и ако је то њихово право - објашњава проф. др Бранка Никоћ из ГАК "Народни фронт" за РТС.

Шта се дешава када религија и политика одлучују о праву жена на абортус најбоље се види на примеру Пољске. Због закона о забрани абортуса који је донела конзервативна влада две труднице и бебе су изгубиле живот, а лекари су били немоћни.

- Лекари су се нашли у ситуацији да не могу да јој помогну на време и да ураде оно што је било потребно да се уради раније зато што би се нашли на удару закона изгубили би лиценце или би завршили у затвору - тврди професорка Никоћ.

Забрана абортуса код нас није у складу са Уставом. Лекари истичу да је едукација о методама контрацепције најбољи начин да се смањи број намерних прекида трудноће и очува репродуктивно здравље жена.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".