Миољевић је за РТС, међутим, оценила да ћемо, захваљујући вакцинама и антивирусним лековима, ове године вероватно бити "негде на корак испред вируса".

Констатовала је да је, ако се упореде бројке од пре непуних месец дана, број позитивних сада мањи.

- Имали смо 26. јануара скоро 20.000 позитивних, јуче око 7.000 позитивних - повећан је број пацијената који су на респиратору, и оних који су изгубили битку са ковидом тако да је реално очекивање да ћемо након празника имати повећање броја оболелих - рекла је Миољевић.

У прилог томе навела је да круже делта, омикрон и стелт сој вируса и оценила да је треба бити више него опрезан јер је епидмиолошка ситуација нестабилна.

Указала је да за лекаре и остале људе из области медицине мутације нису изненађење, али да учествале мутације у протекла два месеца говоре да се вирус интензивније и већом брзином прилагођава и мутира са циљем да оболи што више људи.

Констатује да је клиничка слика пацијената блажа и да је мањи број њих хоспитализован, као и да мање времена проводе у болници, али упозорава да "вирус увек нађе домаћина, посебно пацијенте који имају примарну или секундарну имунодефицијенцију".

Сваки вирус корона може дати тешку клиничку слику без обзира како се зове, напомиње докторка.

Када је реч о грипу, наводи да је највећи број оболелих било у фебруару и марту.

- Ове године било је нешто више регистрованих случајева грипа него прошле године - рекла је она.

Говорећи о повратку школараца и завршетку распуста, сматра да је ту успостављен систем који даје резултате и није било проблема у вези са повећањем броја новозаражених.

Миољевићева закључује да поред вакцине која је апсолутни припритет и најважнија мера превенције, имамо и неколико антивирусних лекова који се под контролом ординирајућег лекара могу примати у току првих неоколико дана са добром прогнозом у лечењу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".