У редовном недељном извештају о пандемији СЗО објављеном касно синоћ наводи се да је прошле недеље широм света пријављено нешто више од 16 милиона нових инфекција корона вирусом и око 75.000 смртних случајева, пренео је АП.

Западни Пацифик је био једини регион који је пријавио пораст броја новоинфицираних од око 19 одсто у протеклој недељи, а југоисточна Азија је пријавила пад од око 37 одсто, што је највећи потврђени пад броја новооболелих у свету.

Број смртних слуцајева порастао је за 38 одсто на Блиском истоку и за око 33 одсто у западном Пацифику, а највећи број нових случајева ковида-19 забележен је у Русији.

У Русији и у другим земљама источне Европе број новозаражених се током последњих недеље удвостручио под утицајем ширења таласа изузетно заразне омокрон варијанте корона вируса.

СЗО је саопштила да број заражених другим варијантама корона вируса, алфа, бета и делта сојевима, наставља да опада на глобалном нивоу јер их потискује омикрон варијанта.

Међу више од 400.000 узорака корона вируса унетих прошле недеље у највећу светску базу података о вирусима, више од 98 одсто чини омикрон сој.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".