1. Илузија брзине

Како су стамбене и пословне зграде постајале све више и више, па је пењање уз степенице постајало све напорније, тако је уградња лифтова постала императив. Међутим, упркос овом напретку, људи су избегавали да се возе лифтом, што из страха, а делимично и што зато су им се чинило да иде превише споро. Многи су се жалили, а испоставило се да би "убрзање" којом се лифт креће горе-доле много коштало, па су произвођачи смислили генијалан трик - да ставе у њега огледало. Путници су сада имали другу занимацију, па нису обраћали пажњу на време проведено у вожњи. Чак су и пријављивали да се заиста крећу брже, иако се дизајн и брзина уопште нису променили.

Фото: Профимедиа

 

2. Клаустрофобија

Клаустрофобија у лифту је веома чест проблем. Мали простор, недостатак ваздуха, немогућност разумевања како функционише, страх од висине и друге фобије узнемиравали су људе и изазивали анксиозност. Присуство огледала у лифту помаже да се реше ови проблеми: смањује се анксиозност и ствара осећај већег простора. Осим тога, путник у лифту на подсвесном нивоу нема осећај да је сам, као у замци, јер види свој одраз у огледалу.

3. Безбедност

Огледало ствара осећај сигурности када се особе које се међусобно не познају возе у кабини. Омогућава вам да неприметно прате покрете других. Психолози тврде да присуство огледала позитивно утиче на путнике и доприноси поштовању општеприхваћених норми понашања. Испоставило се да су случајеви вандализма веома ретки у лифтовима са огледалима. Када се човек види у одразу, почиње да се понаша "пристојно", чак и кад је сасвим сам у кабини. Дакле, огледало у лифту није само ствар дизајна, већ нека врста мере психолошког утицаја на путника.

Фото: Профимедиа

 

4. Досада

Није реткост да се особа која се взи лофтом досађује, а огледало је ту на скрати време. Боље је гледати у свој одраз него у празан зид или у под. Па тако већина често досаду "убија" тако што се фотографише у лифту, што можете да приметите по друштвеним мрежема. ретко која особа нема селфи из лифта...

5. Помоћ особама са инвалидитетом

Огледало помаже особи у инвалидским колицима да се попне лифтом без потребе да се окреће у њему. Димензије лифта не дозвољавају вам увек да се окрећете у њему у инвалидским колицима, у овом случају огледало помаже, гледајући у одраз, можете безбедно да улазите и излазите из кабине уназад без окретања.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".