Француска је данас објавила да више нец́е имати трупе у Малију до лета после деценијске кампање борбе против џихадиста у западној Африци.

Француске власти донеле су одлуку усред тензија са владајуц́ом војном хунтом Малија, за коју председник Емануел Макрон сумња да је постигла договор са руском плац́еничком групом.

Макрон је данас најоштрије осудио плац́еничку групу Вагнер, чији је наводни долазак у западну Африку разбеснео Париз и представља кључни фактор у одлуци да се повуче 2.400 француских војника после деветогодишњег размештања.

Макрон је рекао да Вагнер "стиже у Мали са грабежљивим намерама, али зашто?" Зато што их хунта која је на власти после два државна удара сматра најбољим партнерима који могу да заштите њихову власт, а не да се боре против тероризма. Европске дипломате страхују да би излазак трупа из Малија - епицентра насиља у региону Сахела и упоришта Ал Каиде и Исламске државе - могао да погорша насиље и подстакне миграцију становништва.

Амерички званичници су у међувремену рекли да ц́е се број "руских плац́еника" у Малију вероватно повец́ати чим се Француска повуче. На заједничкој конференцији за новинаре одржаној данас у Паризу заједно са председницима Гане и Сенегала, Макрон је рекао да је Вагнер раније био крив за "узимање ресурса који би требало да припадну либијском народу" после њиховог распоређивања у Либији.

Он је такође навео да је група одговорна за "ужасна злостављања цивилног становништва" у Централноафричкој Републици. У Малију су "у суштини били ту да обезбеде сопствене пословне интересе и заштите саму хунту", додао је Макрон, позивајуц́и челнике Малија да објасне како плац́ају тајну организацију коју је наводно основао олигарх Јевгениј Пригожин.

Стивен Таунсенд, шеф америчке команде за Африку, рекао је раније овог месеца да верује да Мали плац́а Вагнеру 10 милиона долара месечно, делом у злату и драгом камењу. Војни владари Малија, који су преузели власт 2020. године,  негирали су било какав такав договор, али Макрон је рекао да је руска група распоредила "око 800" бораца у земљи без излаза на море која је дом растуц́их група Ал Каиде и Исламске државе. Министар одбране Велике Британије Бен Волас рекао је да је Вагнер "ефикасно био у кревету са хунтом", преноси "Дејли мејл".

(србија данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".