На питање водитеља да ли у ситуацији када „руски председник Владимир Путин окупља војску око Украјине сматра агресором НАТО или Русе“, Меланшон је одговорио да је то „без икакве сумње НАТО“.

Фото: Shutterstock

 

 

- Зашто? Зато што САД нису у стању да одрже своју позицију на међународној арени због општег слабљења и одсуства аспеката који би омогућавали да победи у дискусији. Ситуација је таква да САД, које су доминирале светском сценом, више не доминирају. Наступила је криза геополитичког поретка. У актуелној кризној ситуацији САД не могу да одлуче кога да сматрају за главног противника – Кину или Русију. И шта на крају раде? Желе да Украјина буде примљена у НАТО. Нама, Французима, то уопште није важно - рекао је политичар.

Такође је констатовао да Русија премешта трупе по својој територији, док НАТО покушава то да спречи, упркос међународном правном поретку.

Како је казао, чињеница да је Алијанса распоредила на територији Пољске ракете и системе ПВО чини да се Русија осећа у опасности и да то доживљава као агресију.

У случају победе на предстојећим изборима, Меланшон је обећао да ће потписати гаранције о нераспоређивању снага НАТО-а у Украјини.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".