Демонстранти су стигли у конвојима из целе Француске, намеравајући да уђу у град пркосећи владиним забранама одлучним да спрече било какву блокаду главног града.

Скоро 7.200 полицајаца и жандарма је распоређено да у наредна три дана спроведу забрану проласка конвоја возила, саопштила је париска полиција.

Фото: Инстаграм принтскрин/РТДЕ

 

Воденим топовима на демостранте 

Префект париске полиције Дидије Лалеман рекао је да су отворили привремену депонију за возила која ц́е, заједно са десетинама паукова који ц́е уклањати аутомобиле, "пробити сваку блокаду".

Полиција је на Твитеру показала свој антиблокадни арсенал, постављајуц́и фотографије машина за уклањање барикада, као и возила опремљених крановима или воденим топовима.

 

 

Макрон: "Разумем умор људи због пандемије"

 

Оклопна возила Жандармерије такође су распоређена на улицама престонице први пут од протеста Жутих прслука крајем 2018. године.

Премијер Жан Кастек обец́ао је да ц́е истрајати у спречавању блокаде града.

"Ако блокирају саобрац́ај или покушају да блокирају престоницу, морамо да будемо веома чврсти у вези са тим", инсистирао је он на телевизији Франс 2 у петак.

Инспирисани канадским возачима камиона који паралишу гранични саобрац́ај са Сједињеним Државама, међу демонстрантима су и анти-ваксери, али људи су такође бесни због брзог раста цена енергије.

Стотине аутомобила, кампера и комбија из Лила, Стразбура, Шатобура и других места зауставило се у петак увече на капији Париза, али према извору из полиције, ниједан конвој није ушао у престоницу.

Оно захтевају укидање ковид пропусница, које су потребне за приступ многим јавним просторима, и додатну помоц́ за плац́ање рачуна за енергију.

"Људи морају да нас виде и чују људе који само желе да живе нормалним и слободним животом“, рекла је Лиза, 62-годишња пензионисана здравствена радница која се придружила конвоју од више од 1.000 возила из Шатобура у петак рано ујутро.

"Када се придружите демонстрацијама, осец́ате се мање сами", рекао је он за АФП.

Влада је изразила саосец́ање са демонстрантима, а портпарол Габријел Атал приписао је њихов бес умору након дуготрајних мера обуздавања у борби против ковида.

Влада је у петак најавила даље ублажавање мера против ковида.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".