Налазиште је лоцирано у централном Израелу и верује се да представља остаке филистејског града Сиклага (Зекалаг), преноси сајт newcarsz.com.

Филистејци су били древни народ који је живио на Блиском истоку од 12. века до 604. пре Христа, када су их покорили и протерали Асирци. Познато је да су се сукобљавали са библијским народом Израиља. Најпознатији Филистејац био је Голијат, кога је у младости убио цар Давид.

ФОТО: Јутјуб/Принтскрин/Zahi Shaked, Israeli tour guide

 

 

Давид је по билбијском извештају након победе над Голијатом стекао велику славу међу Израиљем, те је због тога навукао гнев и љубомору свог краља Саула. Због опасности да не буде убијен, напустио је Саулов двор и уточиште нашао међу Филистејцима.

У одсуству Давида и његових војника, Амаличани су спалили град и заробили филистејске жене и децу. Давид их је гонио, поразио њихову војску и вратио заробљенике. Библијско предање преноси да је баш у том граду Давид примио вест о Сауловој смрти.

Међутим, недавне ДНК анализе Филистејаца и бројна ископавања дају уверљиве разлоге за тврдњу да можда овај народ није заслужио негативну репутацију, јер су сачувани текстови о њима долазили из пера њихових "непријатеља". Археолошки докази показују да су Филистејци ипак били културна и развијена заједница за оно време.

 

 

Многи археолози су раније тврдили да су пронашли древни град Сиклаг, али тренутна ископавања на локалитету званом Кирбет Ал-Раи, која су почела 2015. године, пружају највише доказа у корист тој тврдњи.

Верује се да је Сиклаг спаљен када је цар Давид кренуо у рат против Филистејаца, тако да су артефакти оштећени пламеном који су пронађени на овом месту у складу са историјском истином. Пронађене су бројне посуде за складиштење уља и вина средњих и великих димензија.

 

 

Истраживачи истичу да су са вероватноћом од 90% сигурни да ово откриће представља библијски Сиклаг. Да би се ово званично потврдило, потребно је извршити даља ископавања и проучавања.

(newcarsz.com)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".