Свакодневно највише је пацијената којима помажу да победе једну од најчешћих малигних болести у нашој земљи – рак плућа. Директор те Клинике доктор Михаило Стјепановић каже за РТС да практично нема дана да се из ковид болнице у Клинику не приведе пацијент са постковид синдромом који је пи-си-ар негативан.

Клиника за пулмологију одликована је Сретењским орденом трећег степена. Др Михаило Стјепановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да му је велика је част и понос што је на челу такве установе.

- Добили смо Сретењски орден и поводом века српске пулмологије - рекао је Стјепановић.

Та Клиника је, каже, два пута била у ковид режиму и збрињавала болеснике који су имали билатералне упале плућа који су захтевали кисеоничку и други вид потпоре у јединицама интензивног лечења.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Статистика која је доступна нас сврства у лидера у лечењу тих болесника. Корона је системска болест која изазива последице на плућима, фиброзу која је пролазна, притисак, емболије плућа - рекао је Стјепановић.

Према његовим речима, практично нема дана да се из ковид болнице у Клинику не приведе пацијент из постковид синдрома који захтева болничко лечење, а пи-си-ар је негативан.

Пулмолози су, напомиње, у последње две године били под великим притиском.

- Када смо били у црвеној зони ишли смо у друге болнице. Имамо велики притисак нековид пацијената. Свакога дана прегледамо око 250 болесника. У једном моменту смо били једина пулмолошка установа у Београду. Притисак је био огроман. Од 39 пулмолога специјалиста, ако девет оде у ковид болницу у Батајницу, а 14 се разболи, рад је био тежак, али смо издржали - напомиње Стјепановић.

Статистика за карцином плућа је, указује, поражавајућа.

- Наша дневна болница никада није стајала са радом, чак и када смо били у црвеној зони. Дијагностика је тада била отежана за те пацијенте. Трудили смо се да ниједног пацијента не вратимо, да сви буду збринути - каже Стјепановић.

Приоритет на Клиници су, наводи, кадар и опрема.

- За последња четири месеца примили смо девет доктора за стално, имамо преко пет бронхоскопа, добили смо и нови апарат за дифузију, скенер прошле године. То убрзава дијагностику и лечење онколошких болесника. Пулмолози, инфектолози, ми смо увек давали исту поруку - ношење заштитиних маски и опреме. Маска, то саветујемо свим хроничним болесницима - закључује др Стјепановић.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".