- Проблем је што се ова врста тешко разликује од делте пи-си-ар техником, којом је до сада могла да се одвоји старија верзија омикрона. Ова данашња не може да се одвоји, не може лако да се разликује да ли је омикрон или делта - рекао је Шеклер за РТС.

Навео је да брзи тестови могу да дају лажно негативан резултат, али да ли је, када су позитивни, то сто одсто тачно и напоменуо да су симптоми омикрона далеко блажи него раније, али за вакцинисане.

- И за невакцинисане је у највећем броју слуцајева блажи, али за старије, имунокомпромитоване...лако се искомпликује и дође до упале плућа и потребе за кисеоником - каже Шеклер.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Говореци о паксловиду, новом најсавременијем леку који је стигао у Србију, Шеклер је рекао да је оно што је компанија о њему објавила импресивно.

Истакао је и да досадашњи лекови, молнупиравир и фавипиравир, много помажу уколико се дају у првих пет дана болести.

- Тада се вирус највише умножава у ћелијама и самим тим их уништава. Спречавањем његовог умножавања, спречавате да он разара ваше ћелије - рекао је Шеклер.

Како је објаснио, када вирус оштети ћелије, на пример на крвним судовима, онда постоји могућност стварања и покретања тромба, емболије плућа што су, додао је, ризици да неко нагло умре при чему је то немогуће предвидети.

Поновио је став да о четвртој дози не треба размишљати, осим за најстарије грађане и оне са ослабљеним имуносистемом, али и за здравствене раднике.

Истакао је и да је за јачање имунитета неозбиљно издвајан само витамин Де, јер су и остали витамини – Це, А и Е пођеднако важни да особа буде потпуно здрава.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".