Тиодоровић истиче да не постоје потпуни подаци и увид у омикрон, као ни у његову подваријанту - стелт, те да је тешко претпоставити када ће пандемији доћи крај, преноси Блиц.

- Кратко је време да се може закључивати било шта посебно, али ипак можда можемо рећи да са овим сојевима улазимо у неку завршницу - наводи епидемиолог.

Он додаје да ће корона временом постати ендемска појава, па ће због тога бити смањена опасност за одређену групу људи, док људи са незавидним имунитетским нивоом морају остати опрезни.

Тидоровић напомиње да не постоје круцијалне разлике између стелта и оригиналног омикрона, те да се код већине људи јавља лакша клиничка слика.

Тиодоровић је рекао да не постоје неке битне разлике између између стелта и оригиналног омикрона и додао да код већине људи доминирају лакше клиничке слике.

- Доминирају лакше клинчке слике, многи то преблое на ногама или чак прођу са неком лакшом клиничком слиокм у кућним условима - говори члан Кризног штаба.

Млади треба да воде рачуна о томе да постоје особе са хроничним обољењима, напомиње Тиодоровић, с обзиром на компликације које се могу јавити код њих.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".