За неке од његових колега, Рођина смрт и дан данас представља мистерију, будући да су га, како сведоче, знали као трезвењака, и особу која је увек умела да води рачуна о себи. Ипак, обдукцијом је утврђено да је прекомерена доза наркотика била узрок смрти, а због непружања помоћи певачу у тренуцима у којима му је позлило, на робију су отишле две особе.

Девет месеци после смрти певача, дневни листови у Србији писали су о процесу који је покренут против Слободана Дубајића и Раде Лазић, којима се на терет стављало да су певачу омогућили да ужива хероин, и који, према наводима из оптужнице, нису звали Хитну помоћ када му је позлило "јер би то било лоше за Рођину репутацију". Више детаља можете прочитати у тексту "Углед пречи од живота" од 18. јула 2002., чији део преносимо у наставку:

Углед пречи од живота

"Све се догодило 6. октобра прошле године у вечерњим сатима у Дубајићевом стану у Улици 27. марта 25. Рођи је Рада дала хероин, а после конзумирања му је позлило. Девојке које су биле у стану хтеле су да позову Хитну помоћ, али је Рада рекла да ће му дати инфузију дестиловане воде и соли. Према оптужници, Дубајић није био за то да се зове Хитна помоћ, јер "њихова интевенција не би била добра за Рођину репутацију". Лекаре су позвали тек ујутру, када су могли да констатују само смрт.

Фото: Архив Новости

 

- Рођа је дошао код мене, јер су моје познанице хтеле да се упознају са њим - рекао је истражном судији Дубајић. - Седели смо, гледали ТВ програм, разговарали. У једном тренутку, Рада је изашла, али не знам да ли је конзумирала дрогу, а нисам видео ни да је Рођа било шта узимао. Није тачно да сам одбио да се зове Хитна помоћ. Нисам био за то да му се даје инфузија.

Рада Лазић, мајка двоје малолетне деце, испричала је у истрази да је излазила из стана, како би набавила дрогу за себе и другарицу, извесну Биљану.

Фото: Архив Борбе

 

- Рођа је дошао са молбом да види како се фиксамо, али му нисам дала хероин, јер је имао свој, који је донео са забаве на којој је претходно био - тврдила је Рада. - У једном тренутку му је позлило. Био је у бесвесном стању, па сам му убризгала два шприца са дестилованом водом и сољу. Очекивала сам да ће деловати."

(Архив Борбе, Вечерње новости, 18.07.2002.)

Рођа умро од хероина

У децембру 2002. изречена је пресуда оптуженима, а више детаља прочитајте у тексту "Рођа умро од хероина", који преносимо у целости: 

"Слободан Дубајић осуђен је јуче на пет месеци затвора због непружања помоћи певачу Родољубу Рођи Раичевићу, по његовом узимању прекомерне дозе хероина. Месец дана више, за исто дело, добила је Рада Лазић. Суд је Лазићеву ослободио оптужбе да је Раичевићу дала дрогу на уживање, јер током вођења поступка за то нису пронађени докази. Она је у притвору била од 15. јуна, па се тако од јуче нашла на слободи.

Фото: Архив Борбе

 

Образлажући пресуду, судија Маја Ковачевић је нагласила да их ништа не би коштало да су звали Хитну помоћ, уместо што су сами покушавали да му помогну, или да га одвезу у Ургентни центар.

- То што вам је Рада рекла да је стање у које је запао Раичевић после узимања хероина нормално, није био разлог да не зовете лекаре - обратила се судија Дубајићу, да би затим Лазићевој рекла да, иако је дугогодишњи наркоман, није могла сама да одлучи да му да раствор прокуване соли и воде.

Фото: Архива Новости/Архив Борбе

 

Родољуб Раичевић преминуо је у рано јутро 7. октобра прошле године у Дубајићевом изнајмљеном стану у Улици 27. марта. У стан је дошао на Дубајићев позив, а поред њих двојице и Раде, ту је било још пет девојака из пословне пратње. У једном моменту ушао је у кухињу, ушмркао хероин и убрзо заспао. Пошто су видели да је блед и да му је дисање отежано, Рада је рекла да му се да раствор соли и воде и да ће му бити добро. Међутим, испало је другачије.

У свом налазу, вештак са судске медицине Бранимир Александрић рекао је да не постоје параметри помоћу којих би са сигурношћу тврдио да би Раичевић отао жив да му је на време указана лекарска помоћ. Оставио је могућност да му ни пружена терапија не би помогла. Навео је да су током обдукције Раичевићевог тела на његовој јетри и гуштерачи уочене дегенеративне промене, које настају или од дугогодишњег уживања дроге или од алкохола."

(Архив Борбе, Вечерње новости, 28.12.2002.)