Za neke od njegovih kolega, Rođina smrt i dan danas predstavlja misteriju, budući da su ga, kako svedoče, znali kao trezvenjaka, i osobu koja je uvek umela da vodi računa o sebi. Ipak, obdukcijom je utvrđeno da je prekomerena doza narkotika bila uzrok smrti, a zbog nepružanja pomoći pevaču u trenucima u kojima mu je pozlilo, na robiju su otišle dve osobe.

Devet meseci posle smrti pevača, dnevni listovi u Srbiji pisali su o procesu koji je pokrenut protiv Slobodana Dubajića i Rade Lazić, kojima se na teret stavljalo da su pevaču omogućili da uživa heroin, i koji, prema navodima iz optužnice, nisu zvali Hitnu pomoć kada mu je pozlilo "jer bi to bilo loše za Rođinu reputaciju". Više detalja možete pročitati u tekstu "Ugled preči od života" od 18. jula 2002., čiji deo prenosimo u nastavku:

Ugled preči od života

"Sve se dogodilo 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u Dubajićevom stanu u Ulici 27. marta 25. Rođi je Rada dala heroin, a posle konzumiranja mu je pozlilo. Devojke koje su bile u stanu htele su da pozovu Hitnu pomoć, ali je Rada rekla da će mu dati infuziju destilovane vode i soli. Prema optužnici, Dubajić nije bio za to da se zove Hitna pomoć, jer "njihova intevencija ne bi bila dobra za Rođinu reputaciju". Lekare su pozvali tek ujutru, kada su mogli da konstatuju samo smrt.

Foto: Arhiv Novosti

 

- Rođa je došao kod mene, jer su moje poznanice htele da se upoznaju sa njim - rekao je istražnom sudiji Dubajić. - Sedeli smo, gledali TV program, razgovarali. U jednom trenutku, Rada je izašla, ali ne znam da li je konzumirala drogu, a nisam video ni da je Rođa bilo šta uzimao. Nije tačno da sam odbio da se zove Hitna pomoć. Nisam bio za to da mu se daje infuzija.

Rada Lazić, majka dvoje maloletne dece, ispričala je u istrazi da je izlazila iz stana, kako bi nabavila drogu za sebe i drugaricu, izvesnu Biljanu.

Foto: Arhiv Borbe

 

- Rođa je došao sa molbom da vidi kako se fiksamo, ali mu nisam dala heroin, jer je imao svoj, koji je doneo sa zabave na kojoj je prethodno bio - tvrdila je Rada. - U jednom trenutku mu je pozlilo. Bio je u besvesnom stanju, pa sam mu ubrizgala dva šprica sa destilovanom vodom i solju. Očekivala sam da će delovati."

(Arhiv Borbe, Večernje novosti, 18.07.2002.)

Rođa umro od heroina

U decembru 2002. izrečena je presuda optuženima, a više detalja pročitajte u tekstu "Rođa umro od heroina", koji prenosimo u celosti: 

"Slobodan Dubajić osuđen je juče na pet meseci zatvora zbog nepružanja pomoći pevaču Rodoljubu Rođi Raičeviću, po njegovom uzimanju prekomerne doze heroina. Mesec dana više, za isto delo, dobila je Rada Lazić. Sud je Lazićevu oslobodio optužbe da je Raičeviću dala drogu na uživanje, jer tokom vođenja postupka za to nisu pronađeni dokazi. Ona je u pritvoru bila od 15. juna, pa se tako od juče našla na slobodi.

Foto: Arhiv Borbe

 

Obrazlažući presudu, sudija Maja Kovačević je naglasila da ih ništa ne bi koštalo da su zvali Hitnu pomoć, umesto što su sami pokušavali da mu pomognu, ili da ga odvezu u Urgentni centar.

- To što vam je Rada rekla da je stanje u koje je zapao Raičević posle uzimanja heroina normalno, nije bio razlog da ne zovete lekare - obratila se sudija Dubajiću, da bi zatim Lazićevoj rekla da, iako je dugogodišnji narkoman, nije mogla sama da odluči da mu da rastvor prokuvane soli i vode.

Foto: Arhiva Novosti/Arhiv Borbe

 

Rodoljub Raičević preminuo je u rano jutro 7. oktobra prošle godine u Dubajićevom iznajmljenom stanu u Ulici 27. marta. U stan je došao na Dubajićev poziv, a pored njih dvojice i Rade, tu je bilo još pet devojaka iz poslovne pratnje. U jednom momentu ušao je u kuhinju, ušmrkao heroin i ubrzo zaspao. Pošto su videli da je bled i da mu je disanje otežano, Rada je rekla da mu se da rastvor soli i vode i da će mu biti dobro. Međutim, ispalo je drugačije.

U svom nalazu, veštak sa sudske medicine Branimir Aleksandrić rekao je da ne postoje parametri pomoću kojih bi sa sigurnošću tvrdio da bi Raičević otao živ da mu je na vreme ukazana lekarska pomoć. Ostavio je mogućnost da mu ni pružena terapija ne bi pomogla. Naveo je da su tokom obdukcije Raičevićevog tela na njegovoj jetri i gušterači uočene degenerativne promene, koje nastaju ili od dugogodišnjeg uživanja droge ili od alkohola."

(Arhiv Borbe, Večernje novosti, 28.12.2002.)