Никад прежаљени Британац заправо је рођен у Занзибару под именом Фарок Балсара, а након што је похађао школе у ​​Индији вратио се у родну државу, да би се с родитељима касније преселио у Велику Британију.

Већ са 12 година имао је први бенд, а љубав према музици никада није скривао. У Енглеској је завршио студије уметности и дизајна, а управо он је касније делимично дизајнирао и лого групе "Queen".

Фото: Профимедиа

 

 

Након завршетка студија, Фреди је месецима прелазио из бенда у бенд, а у то време се спријатељио с бубњарем Роџером Тејлором.

Године 1970. с гитаристом Брајаном Мејом и бубњарем Роџером Тејлором оформирао је групу "Queen", преузео уметничко име Фреди Меркјури и тада је његова каријера одједном почела да иде узлазном путањом.

"Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Another One Bites The Dust" и "Crazy Little Thing Called Love" само су неке од безвременских песама у којима је група "Queen" покорила свет.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако нико није веровао да ће успети због посебности своје музике, "Queen" су за живота Фредија Меркјурија објавили 14 студијских албума, који су још данас међу најпродаванијима на свету.

До 1980. године постали су највећи стадионски бенд на свету, а Фреди је био најпопуларнији певач на свету. У августу 1986. године Фреди је одрадио последњи концертни наступ са групом "Queen".

Након што је напустио "Queen" покренуо је самосталну каријеру, а што се појаве на позорници и вокалним способностима тиче, нико му није био раван. Редовно је изазивао пажњу јавности и својим приватним животом, о којем се прича и годинама након његове смрти.

Фото: Профимедиа

 

 

Говорио је како је Мери Остин љубав његовог живота, а пар се упознао када је он имао 24, а она тек 19 година. Верили су се четири године касније, у време када је његова популарност вртоглаво расла.

Посветио јој је бројне песме, међу којима је најпознатија "Лове оф ми лифе". Бенд, али и сам Фреди из дана у дан су имали све више фанова, а певач се све више препуштао раскалашном животу.

Након шест година везе више се нису разговарали о браку и Мери је закључила да нешто не ваља. Меркјури је читаво време тврдио да само умишља и да је све у реду. Прво је мислио да има аферу са другим женом, али 1976. године он је одлучио да јој све призна.

Фото: Профимедиа

 

 

- Никада нећу заборавити тај тренутак - рекла је Мери. Рекао јој је да је бис*ксуалац, ипак она је знала да је геј. Разишли су се, али заувек су остали пријатељи. Управо њој оставио је највећи део свог богатства, а с Џимом Хатоном везу започео је 1985. године.

С њим је остао до краја живота, а често је говорио како су они сродне душе и да њихова љубав почива на разумевању и доброти. Хатон је такође, као и Фреди био ХИВ позитиван, а то је сазнао 1990. године. Преминуо је 2010. године. Управо његова болест била је главна тема светских таблоида, а то је скривао годинама. Прво је негирао да има вирус, али он се годину касније развио у сиду.

Фото: Профимедиа

 

 

До 1990. године гласине о његовом здравственом стању постале су све јаче, а у фебруару исте године легендарни музичар одрадио је свој последњи јавни наступ. Насловница таблоида "Тхе Сун" из новембра 1990. године тврдила једа је Меркјури озбиљно болестан. Он и њему блиски људи негирали су ту причу.

Спот за песму "Ово су дани наших живота", последњу коју је снимио с "Queenom" показао је да Фреди заиста није добро. Изгледао је потпуно другачије, а касније су чланови бенда причали како је у то време једва долазио до студија због болести. Велика утеха у последњим месецима живота били су му Мери Остин и Џим Хатон, а 23. новембра 1991. објавио је медијима да има сиду.

Нешто мање од двадесет и четири часа од овог саопштења, Меркјури је умро 24. новембра 1991 године, у четрдесет петој години.

Фото: Профимедиа

 

 

Свет су ппотресле трагичне вести о његовој смрти. Фреди Меркјури је до данас остао један од најважнијих личности у историји музике, а његове песме су још увек на врховима топ листа.

У свом тестаменту је обавезао Мери Остин да се побрине за пепео (након његове последње жеље да буде кремиран) и да никада јавно не саопшти шта је урадила са урном.

Ипак, почетком ових година на гробљу у западном Лондону откривена је плоча са натписом: "У спомен на Фарока Балсара. Увек ћу бити уз тебе својом љубављу. М", мада никада није званично потврђено да се урна са пепелом легандарног музичара налази испод плоча.