Веровали или не, од 1995. до 2006. године чак ЧЕТВОРИЦА функционера ФК Бежаније брутално је ликвидирано! Међу убијенима који су водили овај новобеоградски клуб су Михајло Дивац, Петар Милошевић Пјер, Радослав Трлајић и Горан Мијатовић Мита. Милошевић и Мијатовић били су председници и власници клуба, а Трлајић и Дивац повремени функционери. Чак се и за актуелног председника Јована Русића припремала ликвидација.

 

Поменути функционери били су окорели криминалци који су у фудбалу видели могућност да увећају своје банковне рачуне. Ови "опасни момци" своја огромна улагања у нижеразредни клуб из краја представљали су као покушај да се помогне локалној заједници, да се деца повуку су улица и своју енергију усмере на спорт, а иза свега овога крио се велики интерес.

ПРЕКО ТРЊА ДО ЗВЕЗДА И НАЗАД

Бежанија је клуб са једновековном традицијом. Клуб је основан давне 1921. године под именом "Соко", клуб је касније променио име у БСК и током окупације у Другом светском рату играо је у лиги НДХ. Након рата клуб је добио име Јединство и до 1952. се такмичио у Сремској лиги, а онда прелази у оквире Фудбалског савеза Београда. Пред старт сезоне 1955/56. клуб мења име у Бежанија. Клуб је деценијама таворио у Првој и Другој београдској лиги, а процват доживљава крајем 20. и почетком 21. века, када бригу о њему преузимају људи из криминалног миљеа.

Почетком новог миленијума клуб доживљава своје највеће успехе. У сезони 2005/06. по први пут у историји изборили су пласман у Суперлигу Србије и Црне Горе, а своју дебитантску сезону завршили су на импресивном 4. месту и тако стекли право на учешће у квалификацијама за Куп УЕФА. Сезону у којој су дебитовали у Европи завршили су на поражавајућем 12. месту, па је уследила селидба у нижи ранг. Наредних 11 сезона Бежанија је наступала у Првој лиги Србије, а 2019. године одлучили су да иступе из лиге због финансијских проблема. Сада се такмиче у Међуопштинској лиги Београда, што је последњи ранг такмичења.

На црној листи фудбалских функционера који су свирепо убијени највише је имена која су била везана за Фудбалски клуб Бежанија. У периоду када је клуб растао, прелазио из ранга у ранг, продавао играче великим клубовима, газде су губиле главе...

МИХАИЛО ДИВАЦ

Сурови боксер са Новог Београда као младић је упловио у криминалне воде. Након повратка са ратишта 1993. године преузео је новобеоградски ганг и постао председник Фудбалског клуба Бежанија. Убијен је 12. фебруара 1995. године у ватреном обрачуну испред хотела "Путник" на Новом Београду. У хотелу су били смештени учесници боксерског турнира “Београдски победник” и он је око осам сати ујутро отишао у хотел да од такмичара Славише Поповића узме фотографију с посветом. Напуштајући хотел, засметало му је како га је погледао боксер Радован Радусиновић. После неколико размењених речи, потегао је пиштољ и у правцу Радусиновића и његовог пријатеља испалио шест хитаца. Затим је истрчао напоље, добацивши својим пријатељима да беже јер је "израњавао људе". Тада је добио метак у леђа и преминуо је. Имао је само 28 година.

ПЕТАР МИЛОШЕВИЋ ПЈЕР

Петар Милошевић познатији као Пјер био је председник Бежаније и помиње се као први вођа "бежанијске групе". Убијен је 24. јуна 1999. године код гараже ТЦ "Ењуб" на Новом Београду. После његовог убиства, вођство над кланом и клубом преузима Радослав Трлајић Трлаја - Бата Трлаја.

РАДОСЛАВ ТРЛАЈИЋ - БАТА ТРЛАЈА

Власник фудбалског клуба Бежанија и вођа новобеоградског клана убијен је 25. фебруара 2000. године у близини свог стана на Новом Београду. Тројица непознатих нападача направила су сачекушу Трлајићу и ликвидирала га хицима из калашњикова. Власник ФК Бежанија знао је да му прети опасност, па му је главни одевни предмет био панцир. Међутим, кобне вечери га грешком није обукао.

Поред фудбала полиција га је повезивала и са трговином наркотика. Био је нераздвојан пријатељ са бившим председником Бежаније Михаилом Дивцем.

ГОРАН МИЈАТОВИЋ - МИТА

Највеће успехе у својој стогодишњој историји Бежанија је остварила у периоду када је на челу клуба био Горан Мијатовић - Мита

Мијатовић је за кратко време од трећеразредног клуба направио озбиљног прволигаша. Водио је двоструки живот - био је истакнути спортски радник и вођа "бежанијског клана", моћне криминалне групе која се бавила трговином наркотика.

Мита је разнет у експлозији аутомобила бомбе испред свог стана на Новом Београду 2. октобра 2006. године. Бомба је била постављена под хаубу аудија 80 који је био паркиран поред Мијатовићеве шкоде. Чим је његов телохранитељ Славко Новаковић окренуо кључ бомба је даљнским путем активирана. Новаковић је на месту преминуо, а Мијатовић, који је у експлозији остао без обе ноге, умро је на путу за болницу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".