Недавно је регион обишла и вест да су у золошком врту на Палићу нестала четири младунца лава, а да је потом врло брзо у Северној Македонији откривено незаконито легло. Ипак, није доказано одакле ти лавићи у приватном власништву Македонца, а надлежни у Палићком золошком врту су, пак, тврдили да је мужјак појео младунце који су се тамо родили.

Јавност је узбунила летос и фотографија тигра који је снимљен у кавезу на трајекту који је пловио са Хвара у Сплит. Убрзо се огласио и угоститељ и власник ЗОО врта изнад града Хвара који је истакао да је животиња привремено била код њега.

На мети крадљиваца животиња иначе били су и становници Бео Зоо врта. Тако је 2009. године покушана крађа два кенгура, од којих је један кенгур киднапован. Животиња је успела да побегне крадљивцима, али је настрадала на улици када је прегажена колима.

Фото: Предраг Митић

 

 

Исте године полицији је пријављена крађа питона и кајмана у Зоо врту. Тада су отпуштена тројица радника, а неки запослени су медијима тада рекли да је у врту угинуло девет фока и око 20 кенгура, као и да су муфлоне одвозили камиони новопазарске регистрације.

Када је реч о овом актуелном случају у Црној Гори зна се да је младунче лава нестало последњег дана јануара 2022. године између будванских насеља Лапчићи и Марковић. Тако бар кажу у тамошњој полицији. Истог дана су јавили да је лавић пронађен, али из Агенције за заштиту животне средине Црне Горе су то демантовали и саопштили да од младунчета нема још ни трага.

Колико је лавић стар не зна се сигурно, али се помињу информације да је има између четири и осам месеци и да је тежак између 40 и 60 килограма.

"Почеће да једе мачке, псе и људе"

Оно што ствара панику међу људима је чињеница да лавић неће још дуго бити лавић и да ће кроз два месеца знатно порасти, а самим тим представљати претњу по друге животиње и људе.

Дарко Савељић из Агенције за заштиту животне средине Црне Горе је упозорио да ће одбегла животиња за "два, три месеца почети да једе псе, мачке, људе".

- Ми се искрено надамо да ће лавић бити ускоро пронађен јер је сам у дивљини већ данима. Ово није његово природно станиште и није никада требало да се у њему нађе. У питању је дивља животиња и то са собом носи одређене ризике, по локалне врсте, а потенцијално и по човека. Пошто је по свему судећи, из заточеништва, вероватније је да приђе људима јер заправо није навикао на дивљину, а с друге стране има смањен страх од људи јер је већ с њима био у контакту - каже Сњежана Малић - Лимари из WWФ Адрије.

Савељић истиче да је агенција дошла до сазнања да се у залеђу Будве налази младунче лава, а да је управо Агенција та која издаје дозволе за увоз и извоз, и дозволе за држање, пише 24седам.

- Ми смо погледали нашу документацију, таква животиња није пријављивана Агенцији да је прелазила границе Црне Горе.

Сви у потрагу, а и Будвани да прегледају двориша

У потрагу за одбеглим младунчетом лава укључено је око 60 особа међу којима су волонтери, припадници Центра за заштиту и проучавање птица, полиција, ватрогасци и ловци на подручју Маине, Побори, Марковићи.

И грађанима Будве је речено да прегледају своја дворишта, за "не дај Боже." Очекује се и долазак једног од ретких балканских стручњака за крупне мачке који ће бити укључен у потрагу наредних дана.

Овај случај забринуо је и Светску организацију за заштиту природе (WWФ) јер је лав наводно у приватном власништву страног држављанина смештеног у Будви, а као што смо већ поменули не постоје подаци о његовом увозу, што указује на то да је у земљу највероватније ушао незаконитим путем.

У организацији WWФ Адриа кажу да не чуди овако нешто јер су Балканске земље често подручја транзита дивљих врста између Азије и Африке.

Лава подваљују као тигра

- Што се тиче великих мачака, врло често се ради о тигру (недавно се говорило о случају противзаконито превоза тигра с Хвара у Сплит). Међутим, лав је такође врло популарна животиња и често се догађа да се његови делови као што су кости и канџе лажно продају као тигрови. Осим тога у земљама Балкана се често тргује и домаћим врстама, понајвише птицама и водоземцима.

У овој организиацији истичу да је кријумчарење животиња четврта најуноснија активност организованог криминала на свету, након трговине људима, дрогом и оружјем, али да јој се не придаје онолико значаја колико је потребно да се успешно сузбије.

Наша саговорница Сњежана Малић - Лимари каже да су кријумчари изузетно домишљати у својим нелегалним активностима, јер је ово изузетно профитабилно, а опет постоји схватање да није толико ризична колико неке друге форме организованог криминала.

Зарада 4,4 милијарде

Према подацима Еуропола ова криминална грана годишње генерише преко 4,4 милијарде евра на светском нивоу.

- Било је на пример случајева кријумчарења птица у којима су кријумчари бојили птицама перје да не би било могуће да се препозна да је у питању заштићена врста. Битно је оснажити институције и постојећи систем тако да могу да прате и успешно откривају ове активности - истиче она и додаје да најчешће бивају ухапшени појединци. али да се ланац трговине животинама ретко када прекине.

- У криминал могу бити укључени они који јуре профит, али и они који се боре за опстанак. Случајеви попут овог јасно потврђују да су злочини против дивљих врста озбиљан проблем и у нашем региону. Овај лавић нас све упозорава да морамо хитно да деламо јер су системска решења дуготрајан процес, а угрожене врсте немају много времена - кажу наши саговорници.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".