Ове "паметне рециклажне кутије" су аутомати који у замену за рециклиране пластичне флаше испоручују храну и воду за псе луталице. Флаше се убацују у отворе који се налазе на врху машине, а посуде за храну и воду за псе луталице налазе се при дну аутомата.

Аутомати су креирани како би подстакли људе да рециклирају, јер ће коришћењем средстава од рециклираних флаша корист имати угрожене уличне животиње, којима је поготово зими свака помоћ у преживљавању добродошла.

 

Аутомати су сличне величине као стандардни банкомати, а струјом се напајају помоћу соларних панела који се налазе на њиховој горњој страни, што значи да енергија потребна за рад ових аутомата долази из обновљивих извора.

Они имају и уграђену технологију која пружа аналитичке податке везано за употребу, али и која прати ниво хране, воде и убаченог рециклажног отпада. Такође, аутомати се захваљују корисницима на српском и енглеском језику и препричавају анимљивости о општини Стари Град, пише Телеграф.рс.

Циљ ових аутомата је да се псима луталицама омогуће бољи услови, као и да се ублаже тешкоће са којима се оне суочавају током живота на улицама, а истовремено подстичу кориснике да усвоје рециклирање као здраву навику.

Аутомати раде бесплатно, а флаше које ће се рециклирати покривају трошкове хране и воде за уличне псе.

(Telegraf)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".