Ова два од укупно четири младунца крсташа која су рођена прошле године у Србији, Друштво за заштиту и проучавање пштица Србије активно прати уз помоћ најсавременије сателитске технологије, и орнитолозима је познато где су се креталуи од првог излетења из гнезда, па све до данас.

- „Мимма“ и „Михајло“ прелећу огромна пространства на југу Панонске низије и од средине јула до данас „Михајло“ је прелетео 6.815 километара, а „Мима“ 6.320 километара, небом територија три државе – Србије, Мађарске и Румуније – каже Максим Карановић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - Младим крсташима прете многе опасности попут тровања, страдања на далеководима и глади због чега их ми свакодневно пратимо. У случају неке опасности по њихов живот ми и колеге из држава у окружењу били бисмо спремни да приступимо хитном спашавању орлова.

Јунаци ове приче обрели су се у мађарској средином јануара где су их уочили и фотографисали мађарски истраживачи током зимског пописа птица водених станишта и Панонског пописа птица грабљивица. На основу фотографија и праћења кретања орлова закључује се да су у одличној кондицији и да су савладали вештине проналажења и улова плена.

Сателитско праћење и обележавање птица орнитолошким престеновима омогућава прецизно праћење орлова што доноси додатну безбедност и пружа значајне податке о најважнијим лоикалитетима и стаништима на којима се задржавају и које би требало очувати.

Орлови крсташи се убрајау у најређе птице у Србији будући да њихова популација броји свега три одрасла пара. Крсташ, симбол са националног грба, у Србији има статус критично угрожене врсте, те је свака јединка изузетно значајна за њихов опстанак.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".