Велики проблем је талог кафе који остаје након испијене шољице. Често га на први рефлекс једноставно проспемо у судоперу. Ово је грешка која може довести до зачепљења цеви. Није боља идеја ни WC шоља. Нису ни канте за смеће и не би их требало користити на тај начин.

Фото: Профимедиа

 

Нису сви свесни, али талог кафе је био отпад и требало би да иде у овако обележен контејнер. Уместо у судоперу, хајде да их бацимо у одговарајућу канту, исту ону коју имамо за отпад од хране. Ту треба да нађу коре од поврћа и воћа, љуске јаја, талог од кафе и чаја, увенуло цвеће и биљке и остаци биљне хране.

Међутим, пре него што се решите талога кафе, вреди знати неке занимљиве употребе остатака популарног пића. Испоставило се да може бити пд користи за вас, на пример у вашој башти. Одлично делују као ђубриво, само их посипајте по земљи. Такође за биљке у саксији.

Фото: Профимедиа

 

Талог од кафе обезбеђује важне хранљиве материје као што су азот, фосфор, магнезијум, калијум и бакар. Такође имају благо кисели pH, тако да неутралишу калцијум који се налази у славини. 

Друга употреба остатака кафе је да се направи неутрализатор мириса и апсорбер влаге. Само је осушите, ставите у широку посуду и ставите у фрижидер или ормар. Можете додати мало свог омиљеног етеричног уља.

Фото: Профимедиа

 

Све популарнији начин коришћења талога од кафе је замена соли и песка на тротоару. Такође спречавају клизање, а истовремено су љубазнији према околини и нашој обући.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".