Целулит није само козметички недостатак. Ово је права болест која се зове гиноидна липодистрофија или упала у влакнима везивног ткива. Поремец́ај се јавља код жена свих узраста, претварајуц́и деликатну кожу у изглед поморанџине коре. Важно је знати основни узрок како бисте изабрали прави начин за решавање проблема.

Узроци целулита

Слој поткожног ткива садржи слој масног ткива. Сигурно га држе везивна влакна која стварају неку врсту оквира у облику сац́а или пруга. Ако особа добије вишак килограма, повец́ава се број масних ц́елија, ц́елије се преливају, мења се структура и изглед коже.

Целулит није само проблем гојазних људи. Ово је запаљенски процес у поткожном ткиву, у којем је поремец́ена циркулација крви ткива, долази до стагнације лимфе и вишка течности. Узроци појаве нису увек повезани са преједањем и гојазношц́у.

Фото: Профимедиа

 

 


Кршење структуре масног ткива

Код лепшег пола колагена влакна чине оквир у облику трака. Како старимо, процес регенерације везивног ткива се успорава, престаје да се растеже. Код мушкараца, дефект је мање приметан због јачег плексуса, који подсец́а на густу мрежу.

 

Неправилна исхрана

Уз прекомерну конзумацију слаткиша, газиране воде и угљених хидрата, долази до повец́ања нивоа шец́ера у крви. Без знања особе, развија се стање предијабетеса, претварајуц́и се у дијабетес типа 2. Целулит је једна од манифестација ове опасне болести.

Ако се у организам стално уноси превелика количина калорија, ниво хормона адипонектина у крви се смањује. Контролише стање масног ткива, формира посебне ц́елије испод коже, чувајуц́и калорије у депоу. Са његовим недостатком, резерве се формирају хаотично, акумулирају се у облику туберкула.

 

Недостатак физичке активности

Приликом извођења вежби мишиц́и се контрахују, рад крвних судова се побољшава, проток крви се убрзава. Мишиц́на влакна изнутра стварају ефекат масаже, смањујуц́и број масних ц́елија. Са гојазношц́у и неспремношц́у за бављење спортом, развија се целулит.

 

Исхемија масног ткива

Са акумулацијом велике количине масти, ткива доживљавају повец́ану потребу за кисеоником. Ако се не задовољи, почиње процес мутације неких гена, мења се структура поткожног ткива. Притишц́е зидове крвних судова, чинец́и их крхким. Процес снабдевања крвљу и исхране је поремец́ен, појављују се карактеристичне рупице.

 

Хормонске промене

Код жена, целулит настаје када се повец́а хормон естроген. Његов ниво се мења током трудноц́е и лактације, са туморима јајника или надбубрежних жлезда. Проблем се може појавити при продуженој употреби оралних контрацептива.


Топли пилинг од кафе против целулита

Фото: Депозитфото

 

Потребно је:

100 г млевене кафе; 20-25 г цимета у праху; 1 супена кашика тинктуре црвене паприке; чиста вода.

У стакленој или земљаној посуди добро помешати све наведене компоненте док се не добије хомогена маса без грудвица. Након купања или туширања, нежно је нанесите на кожу бутина, задњице и стомака. Масирајте рукама или четком 8-10 минута, а затим исперите хидратантним гелом или сапуном.

Пилинг од кафе садржи корисне супстанце које ц́е помоц́и да се видно смањи целулит. Кофеин и црвена паприка нормализују лимфну дренажу, елиминишу загушење, побољшавају циркулацију крви. Цимет стимулише проток крви, покрец́уц́и регенерацију колагених влакана. Уз редовну употребу, кожа постаје равномернија и глаткија.

Борба против целулита је сложен процес који укључује правилну исхрану, физичку активност и козметичке процедуре. Пилинг од кафе може да умањи појаву "поморанџине коре", врати тонус коже, допуни антицелулит масажу и облоге за тело.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".