Veliki problem je talog kafe koji ostaje nakon ispijene šoljice. Često ga na prvi refleks jednostavno prospemo u sudoperu. Ovo je greška koja može dovesti do začepljenja cevi. Nije bolja ideja ni WC šolja. Nisu ni kante za smeće i ne bi ih trebalo koristiti na taj način.

Foto: Profimedia

 

Nisu svi svesni, ali talog kafe je bio otpad i trebalo bi da ide u ovako obeležen kontejner. Umesto u sudoperu, hajde da ih bacimo u odgovarajuću kantu, istu onu koju imamo za otpad od hrane. Tu treba da nađu kore od povrća i voća, ljuske jaja, talog od kafe i čaja, uvenulo cveće i biljke i ostaci biljne hrane.

Međutim, pre nego što se rešite taloga kafe, vredi znati neke zanimljive upotrebe ostataka popularnog pića. Ispostavilo se da može biti pd koristi za vas, na primer u vašoj bašti. Odlično deluju kao đubrivo, samo ih posipajte po zemlji. Takođe za biljke u saksiji.

Foto: Profimedia

 

Talog od kafe obezbeđuje važne hranljive materije kao što su azot, fosfor, magnezijum, kalijum i bakar. Takođe imaju blago kiseli pH, tako da neutrališu kalcijum koji se nalazi u slavini. 

Druga upotreba ostataka kafe je da se napravi neutralizator mirisa i apsorber vlage. Samo je osušite, stavite u široku posudu i stavite u frižider ili ormar. Možete dodati malo svog omiljenog eteričnog ulja.

Foto: Profimedia

 

Sve popularniji način korišćenja taloga od kafe je zamena soli i peska na trotoaru. Takođe sprečavaju klizanje, a istovremeno su ljubazniji prema okolini i našoj obući.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".