За то време, у надлежност Дирекције за управљање одузетом имовином стигло је на стотине станова, плацева, предузећа. Део имовине је враћен у случајевима када су оптужени ослобођени, а део трајно одузет.

На списак оних из српског криминалног миљеа којима би ускоро имовина могла на добош, међу последњима уписали су се припадници клана Вељка Беливука. На тој листи већ су чланови земунског клана, Легија, на десетине мање познатих наркодилера, привредна мафија.

Фото: Новости

 

 

До сада највреднија одузета имовина била је власништво Дарка Шарића, његове породице и сарадника. Њоме тренутно управља Дирекција, а да ли ће му бити враћена или трајно одузета зависи од исхода суђења за трговину наркотицима и прање пара које Шарић чека у кућном притвору.

- Ако су у питању куће, плацеви гледамо да то издамо и да се на адекватан начин плаћају све дажбине, све обавезе и да се то с времена на време реновира, да се улаже у те објекте и да се ти објекти сачувају у приближној вредности у каквој су и одузети, јер ми никада не знамо ако је привремено одузето да ли ће та имовина бити враћена, а за случај враћања имовине гледамо да што мање са буџета платимо онима који потражују те ствари - каже директор Дирекције за управљање одузетом имовином Милан Стевовић.

У надлежности Дирекције су четири брода, исто толико ресторана, три хотела, бифе. Расположу са више од стотину хектара земљишта и хиљадама квадратних метара стамбеног простора.

Предмети чија вредност не пролази чувају се у трезору Народне банке.

- Одузимају се разноразне вредности, почев од накита, старих новчића имамо из доба Римског царства, имамо импозантну галерију слика од 27 уметничких дела која су одузета од починилаца кривичних дела, до наравно златних полуга, које смо изливали - наглашава Стевовић.

Други се, према Закону о одузимању, продају, а власнику, уколико не буде осуђен, противвредност враћа у новцу.

Фото: Ж.Кнежевић

 

 

Директор Дирекције за управљање одузетом имовином истиче да се у једном од магацина дирекције налази око 200 аутомобила, чија се вредност мери милионима.

- Они најскупљи чувају се у посебној просторији, а међу њима је и ферари који је у тренутку одузимања вредео 350.000 евра - каже Милан Стевовић.

Према његовим речима, врло ретко се продају аутомобили, поготову они који су привремено одузети.

- Немамо ни право то да радимо, али у том неком сегменту, возила пропадају па пропадају па смо видели да је боље да дајемо одређеним институцијама и државним органима којима је то потребно - истиче директор Дирекције.

Идеја о одузимању имовине, као облика борбе против организованог криминала осмишљена је у Италији.

Чувени судија Фалконе закључио је да криминалне групе функционишу као "предузећа". Зато, како је рекао, уколико им одузмете имовину, "предузеће" ће се само урушити.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".