Za to vreme, u nadležnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stiglo je na stotine stanova, placeva, preduzeća. Deo imovine je vraćen u slučajevima kada su optuženi oslobođeni, a deo trajno oduzet.

Na spisak onih iz srpskog kriminalnog miljea kojima bi uskoro imovina mogla na doboš, među poslednjima upisali su se pripadnici klana Veljka Belivuka. Na toj listi već su članovi zemunskog klana, Legija, na desetine manje poznatih narkodilera, privredna mafija.

Foto: Novosti

 

 

Do sada najvrednija oduzeta imovina bila je vlasništvo Darka Šarića, njegove porodice i saradnika. NJome trenutno upravlja Direkcija, a da li će mu biti vraćena ili trajno oduzeta zavisi od ishoda suđenja za trgovinu narkoticima i pranje para koje Šarić čeka u kućnom pritvoru.

- Ako su u pitanju kuće, placevi gledamo da to izdamo i da se na adekvatan način plaćaju sve dažbine, sve obaveze i da se to s vremena na vreme renovira, da se ulaže u te objekte i da se ti objekti sačuvaju u približnoj vrednosti u kakvoj su i oduzeti, jer mi nikada ne znamo ako je privremeno oduzeto da li će ta imovina biti vraćena, a za slučaj vraćanja imovine gledamo da što manje sa budžeta platimo onima koji potražuju te stvari - kaže direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Milan Stevović.

U nadležnosti Direkcije su četiri broda, isto toliko restorana, tri hotela, bife. Raspoložu sa više od stotinu hektara zemljišta i hiljadama kvadratnih metara stambenog prostora.

Predmeti čija vrednost ne prolazi čuvaju se u trezoru Narodne banke.

- Oduzimaju se raznorazne vrednosti, počev od nakita, starih novčića imamo iz doba Rimskog carstva, imamo impozantnu galeriju slika od 27 umetničkih dela koja su oduzeta od počinilaca krivičnih dela, do naravno zlatnih poluga, koje smo izlivali - naglašava Stevović.

Drugi se, prema Zakonu o oduzimanju, prodaju, a vlasniku, ukoliko ne bude osuđen, protivvrednost vraća u novcu.

Foto: Ž.Knežević

 

 

Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom ističe da se u jednom od magacina direkcije nalazi oko 200 automobila, čija se vrednost meri milionima.

- Oni najskuplji čuvaju se u posebnoj prostoriji, a među njima je i ferari koji je u trenutku oduzimanja vredeo 350.000 evra - kaže Milan Stevović.

Prema njegovim rečima, vrlo retko se prodaju automobili, pogotovu oni koji su privremeno oduzeti.

- Nemamo ni pravo to da radimo, ali u tom nekom segmentu, vozila propadaju pa propadaju pa smo videli da je bolje da dajemo određenim institucijama i državnim organima kojima je to potrebno - ističe direktor Direkcije.

Ideja o oduzimanju imovine, kao oblika borbe protiv organizovanog kriminala osmišljena je u Italiji.

Čuveni sudija Falkone zaključio je da kriminalne grupe funkcionišu kao "preduzeća". Zato, kako je rekao, ukoliko im oduzmete imovinu, "preduzeće" će se samo urušiti.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".