Стављање Теслиног лика на националну страну кованице евра представља присвајање културног и научног наслеђа српског народа, био је коментар представника Народне банке Србије, а таквог мишљења су бројни интелектуалци, али и "обични" грађани Србије.

Наравно, љутња Срба због ове одлуке има одјека и у Хрватској, те и тамошњи медији пишу о реакцијама из Србије. "Вечерњи лист" објавио је колумну Давора Иванковића, под насловом "У Србији су љутити због Тесле на хрватском еуру. Да је рођен у Пожаревцу, то бисмо још и схватили", а већ у првим редовима текста наводи се од раније познат аргумент Хрвата да је Тесла само једном био у посети Србији. Портал 24сата.хр у наслову наводи, између осталог: "Због нашег еура наљутили смо сусједе".

Занимљиво је да је Индекс.хр објавио, у сарадњи са Блицом анкету спроведену у Београду, у којој су грађани Србије коментарисали ову ситуацију. Наравно, Београђани су говорили, између осталог, да је овај поступак ужасан, срамотан и да је то својеврстан ударац на Србију, јер је Тесла "српски бренд". Неки су изнели и мишљење да Хрвате у томе не можемо спречити и да их овакве вести не изненађују.

Наравно, текст је изазвао и бројне реакције читалаца овог портала. Коментари су различити - неки чак сматрају да ово питање није ни важно, неки да Хрватска има пуно право на овакав поступак, неки да нема, неки су цитирали Теслине речи о пореклу, али је било и доста оних који су писали да ово не треба да буде разлог за даље развијање непријатељства између народа, као и да на Теслу на својим кованицама "имају право" и Србија и Хрватска... Интересанто је да се у једном од коментара помиње и рушење Теслиног споменика за време рата. Неке од коментара Хрвата на љутњу Срба прочитајте у наставку:

- Нисмо уопште требали Србина стављати на новчаницу без обзира на то шта је био!

- Тесла је рођен у Аустроугарској, па се није могао поносити хрватском домовином, зато што није постојала. Са ових простора тако јадан народ су и Срби и Хрвати, има ли неко да је уочио разлику.

Фото: Профимедиа

 

 

- Буду ли се Срби пуно бунили узећемо им и Нолета јер исто има хрватских корена, а они нека узму Марина Држића којег својатају, ах, никад мира, уместо да свима буде на понос ми се међусобно гложимо.

- Пребрзо се живи, о овоме ће се причати пар дана и готово, никога више то неће занимати, грешка је направљена на почетку рата, могли смо да ставимо и Ђоковица, битно је да се вакцинишемо и да не завршимо на респиратору.

- Дајте већ једном и једни и други отрезните се. Стално неке поделе, мржња. Најбоље да заратимо па нека опет страда сиротиња.

- "Једнако се поносим мога србског рода, и моје хрватске домовине. Живели СВИ ЈУГОСЛАВЕНИ" - Никола Тесла. Дакле, у југословенском контексту, тај човек је Хрватску сматрао својом домовином. Кратко и јасно.

Фото: Индекс.хр принтскрин

 

 

- Тесла је рођен на подручју данашње Хрватске и зашто Хрватска не би имала право да га стави на новчаницу или кованицу? Друга је ствар рат када је дозвољено да му се руши споменик, то је срамота, као што је срамота што га се Хрватска политика срамила. Нама нема блискијег народа од Срба, хтели ми то признати или не. Лијепу нашу је углазбио Руњанин, мајка "оца домовине", Старчевића, била је Српкиња,Титова жена Српкиња,Туђманови унуци полусрби итд... Дакле, Хрватска има пуно право користити бренд Тесла, а исто тако немам ништа против да га и Срби данас сутра ставе на свој еуро. Тесла треба сву почаст света, заслужио је, задужио је цео свет, жао ми је што га нисмо ставили на новчаницу, јер је Тесла већи од било којег хрватског или српског политичара, најзначајнији је као научник или чак и особа са ових простора. Њега могу оспоравати само будале.

- Па ставите ви бана Јелачића и 1:1

- Тесла је сам изјаснио се о томе да је Србин из Хрватске. Зато нека и Срби ставе Теслу на Еуро ако и када уђу у ЕУ и - мирна Босна!

- На једној кованици украдени Тесла, на другој украдени дизајн куне.. Лоповска држава сама себе издаје...

После Тесле украдена и куна

У Хрватској, иначе, ових дана још већу пажњу изазива и чињеница да се појавила информација да је слика куне, која треба да буде на кованици од 1 евра, заправо - украдена. На Твитеру је откривено да је мотив куне на том дизајну готово идентичан фотографији те животиње у дивљини коју је снимио шкотски фотограф Ијаин Х. Лич (Ijain H. Leach).

Цела прича сада је добила и наставак, јер изгледа да се аутор дизајна хрватске кованице од 1 еvра, Стјепан Прањковић, у једној Фeјсбук групи распитивао да ли је могуће узети део фотографије и додати јој неке ефекте, односно уредити је, пише Нет.хр.

 

 

- Молим помоћ. Како изрезати фотографију из Фотошопа и додати неке светлосне ефекте у неком програму? - питао је Прањковић 27. августа прошле године у Фејсбук групи "Bring Your Own Laptop Online".

О овом скандалу огласио се и шкотски фотограф.

- Нисам био свестан да је та фотографија узета за дизајн хрватске кованице евра. Указали су ми на то тек недавно и нисам још детаљно проучио случај. Изгледа као моја фотографија коју је неко узео без мог допуштења и искористио је за дизајн нове хрватске кованице. Рекли су ми да је постојао конкурс и да је тај дизајн победио. Чуо сам и да је победник добио новчану награду. Ја нисам добио ништа - рекао је шкотски фотограф додајући да је аутор дизајна "лопов" и да би му требало "одузети награду".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".