Велики допринос у склапању неких коцкица несумњиво даје нова књига Ане Атанасковић, под насловом "Моја љубав Никола Тесла". Ова списатељица кроз причу о Кетрин Макмахон Џонсон, која је била супруга Теслиног најбољег пријатеља у Америци, открива многе црте научникове личности.

Платонска љубав

Кетрин Макмахон Џонсон била је жена која је волела Теслу. Била је то, ипак, само платонска љубав. Међутим, њени дневнички записи, објављени у овој књизи, на потпуно другачији начин осветљавају приватни живот Николе Тесле. Упознали су се у освит његове велике научне славе, био је радо виђен гост у дому Џонсонових...

- Волим да кажем да је Кетрин била - и остала - женски део Теслине душе. Многи њихови заједнички познаници су чак и говорили да једино она може да му приђе на женски, емотиван начин. Званично, она је била супруга једног од његових најбољих пријатеља, песника, уредника и дипломате Роберта Андервуда Џонсона. Њихов дом је био отворен за многе уметнике, научнике и политичаре, а са Теслом су имали посебан пријатељско-породични однос. Дакле, била му је пријатељица и подршка, али и жена која је била заљубљена у њега, што је он и знао. Држао се на дистанци, али ју је разумео, као и она њега. Порекло њене породице води из Ирске, те је наследила страствен, отворен и директан карактер. Дружила се са елитом и трудила се да њен дом буде стециште људи који стварају историју. Наклоност коју је имала према Тесли доводила ју је у разне ситуације и промене расположења, али је опстајала и гајила је, знајући да је љубав коју има у себи бескрајна и вечна - прича Ана Атанасковић.

Опседнутост

Кетрин Макмахон Џонсон је можда, каже она, у неким тренуцима чак била и опседнута Теслом.

Фото: Борис Субашић

 

- Но, радије волим да кажем да га је исконски и искрено волела, на крају схвативши да је и пријатељство и могућност да му пружи топли дом током божићних вечери била њена улога која ће јој, према мом осећају, донети могућност да са њим буде у вечности - додаје Ана Атанасковић.

Осим дневничких белешки, светло на однос Тесле и Кетрин Макмахон Џонсон бацају и њена писма, која крију понекад прикривену, а понекад отворену страст.

- Писала му је једном чак и у поноћ, пославши гласника. Он се на то шалио. Разумео је њену љубав у потпуности. Понекад је писала о свом искреном дивљењу, па се онда љутила јер је суров и не долази. Прешла је све могуће емоције у својој платонској љубави према том човеку - каже наша саговорница.

На питање шта јој је, радећи на књизи, остало најупечатљивије када је реч о овом својеврсном троуглу - брачни пар Џонсон и Тесла - Ана Атанасковић одговара:

- У праву сте када кажете да је ово троугао. Веома чудан, рекла бих, јер је и Роберт био фасциниран Теслом. Најупечатљивији детаљ ми је порука коју је Кетрин на самрти рекла свом супругу - да се брине о Тесли!

Нежан, а не асексуалан

О Тесли се зна да је водио углавном усамљенички живот, али постоје и тврдње да је заправо био асексуалан... Ана Атанасковић каже да би смела да тврди да је он, у ствари, био нежан, емотиван и пажљив човек.

Фото: Архива Новости

 

- Апсолутно. Пре свега је био џентлмен, знао је и да се нашали, да разуме и да осети друге људе - каже она и додаје:

- А не бих рекла да је био асексуалан, нарочито не у младости. Сетите се само периода Будимпеште и Марибора, тада никако није живео повучено и самотњачки. Тачно је да се није женио и да је, ступивши на научну сцену на велика врата, одлучио да своју енергију посвети само науци. Али он није одбацивао жене као пријатељице - Сара Бернар, Маргарита Мерингтон, Ен Морган, Милка Трнина и, на крају крајева, Кетрин Џонсон. Имао је високо мишљење о већини жена. Он је само одлучио да се сасвим посвети науци и то је потез човека који је у себи спајао науку и духовност. Допадао се многим женама, буквално су га јуриле неке богаташице, а једна дама, астролошкиња, му је чак сваког дана слала писма, више и од саме Кетрин Џонсон. Могу направити паралелу са вином - у једном тренутку је одлучио да га више не пије, чак га је и наручивао, али се суздржавао и никада га више није пио. Но, то не значи да га није волео и да није у њему уживао раније.

Нервни слом

Атанасковићева каже да је током рада на књизи "Моја љубав Никола Тесла" продубила свој осећај да је Тесла био прави чаробњак.

- Од Будимпеште, где је испод блеска сунчеве светлости видео решење за обртно магнетно поље, па све до краја живота, он је стварао кроз визију, духовним способностима и повезаношћу са вишим сферама. Та чињеница ми је користила и да објасним љубав коју је Кетрин имала према њему. Није ми драго што је морао да преживи нервни слом, али нисам раније знала до најситнијих детаља како се то одвијало и које је последице оставило по њега. Такође, у процесу истраживања упознала сам неке људе који су ми преносили своје увиде, који су се слагали са мојим сазнањима да Тесла није био само самотњак у другом делу свог живота него и тражени научник, "селебрити" и кицош с Пете авеније, као и особа из високог друштва у првом делу - закључује она.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".