Напомње се да је ова рачуница учињен на 4,1 милион становника, а да би та бројка била још лошија када би се рачунала према подацима с последњег пописа становништва, односно на 3,88 милиона.

Како наводи лист, то потврдује и заблуде о мањој опасности новог соја омикрон и да су то заваравања и покушаји да се релативизује опасност од пандемије короне која, нажалост, у Хрватској и даље односи велик број жртава, односно дневно више од 50, пренлоси Хина.

И прошлонедељни подаци Државног завода за статистику дали су реалну слику онога што је корона учинила у Хрватској у протекле две године, јер је само у 2021. умрло 63.611 особа или 12.000 више у односу на предепидемијску годину.

Те црне бројке могле су бити ипак битно мање фрустрирајуће да су се грађани Хрватске вакцинидсали као грађани већине земаља ЕУ, што потврђује број умрлих у последњих седам дана.

Холандија, и уз велик број заражених, није забележила ни једну смрт због ковида-19, Немачка је имала 10 умрлих, Аустрија, која је увела обавезно цепљење, 11, а Шведска, Шпанија, Португал и Данска имали су двадесетак умрлих на милион становника у последњих седам дана.

Све су то земље с високим степеном вакцинације, што очигледно даје резултате, пише новинарка Јутарњег листа Горанка Јурешко.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".