Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) изјавио је данас да је са кинеским премијером Ли Кећијангом разговарао о потреби јачања сарадње на утврђивању порекла ковида-19, контроверзног питања које је допринело да се погоршају односи Пекинга са Западом.

- Драго ми је што сам се срео са премијером Ли Кећијангом. Разговарали смо о ковиду-19 и потреби за већима напорима да се вакцина учини приступчнијом, а приступ имунизацији правичнијим како бисмо ове године успели да вакцинишемо 70 одсто светске популације, написао је Тедрос на Твитеру.

Он је навео да су такође разговарали "о потреби да се успостави снажнија сарадња на утврђивању порекла корона вируса, утемељена у науци и на доказима".

СЗО је прошле године основала Научну саветодавну групу са задатком да се утврди порекло нових патогена и позвала Кину да достави необрађене податке како би помогла у истрази, али Кина је то одбила, позивајући се на правила приватности пацијената.

Кина је у више наврата одбацивала оптужбе да је корона вирус "пуштен" из лабораторије у Вухану, где је ковид-19 прву пут идентификован крајем 2019. године.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".