- Ми смо изашли на терен 3. јануара око 18 сати баш са зборног места код Куле Небојше. Ту смо кренули с опремањем и након тога смо изашли на претрагу терена која је подразумевала приобални потез од Бетон хале, места за које смо тада добили информацију да је могуће место где је Периш ушао у воду - рекао је Јончић за хрватски Вечерњи лист.

- Од тог тренутка је кренула комплетна претрага целог низводног тока. Врло занимљиво што можете видети сада овде је да је ово све било испуњено водом, до овог бедема. Сада је већ ситуација другачија и већ се тада ситуација почела мењати. Водостај је постао све нижи. Низак водостај са собом носи могућност много више потенцијалних места где може доћи до задржавања било чега што слободно плута водом - објаснио је Јончић.

- С друге стране, оно што је било закачено док је био водостај виши, када опадне, може доћи лакше до испливавања - рекао је.

Фото: Архива Новости/МУП Хрватске

 

 

Додаје да су у потрази користили и термовизијске камере.

- Добили смо на коришћење једну од најмодернијих термовизијских камера. Њу смо користили јер олакшава потрагу ноћу. Термовизија нам је значила за кретање, посматрање, да направимо једну потпунију слику. Ово је један од објеката који смо у првом делу прегледавали с термовизијом с обзиром да нисмо знали ко је власник па нисмо имали одобрења за приступ. Термовизија може уочити ако је човек ушао унутра и сакрио се из неког разлога - рекао је.

Каже да и даље претражују градску страну обале Дунава и Саве.

- Ми претражујемо ову градску страну па низводно зато што је прекопута Велико ратно острво које је природни резерват и заштићено је место. Приступ је самом том месту специфичан. Потребни су чамци које ми засад немамо на располагању. Недавно смо добили један који се тек треба пустити у рад. Нисмо га одмах пустили у рад јер се река повукла па нам је отворила могућност претраге одређених делова пешачки - објашњава Јончић.

Истиче да је јако захтевно вршити претрагу.

- Сада јесте лакше за приступ. Ток реке је сужен, ширина није иста као када је вода набујала и у пуном капацитету, али онда постоји и живо блато, скривене јаме, свашта нешто што је и опасно. Врло опрезно радимо ту потрагу. Трудимо се да нам ништа не прође, а да се не прегледа детаљно. Отпочетка смо радили претрагу тако што смо рашчишћавали грађу, одгуравали велике балване, све што се задржавало дуже време - рекао је.

Тело једног младића је пронађено пет месеци након нестанка.

- То је једна од наших већих претрага која се радила на територију београдског насеља Винче. Исто је рађена приобална претрага. Тада смо имали и чамце па смо радили паралелно ту претрагу воде и обале. Пролазили смо безброј пута тих неких 5,6 километара од места нестанка и нисмо ништа пронашли. И неких 20, 30 метара од подручја где смо највише пролазили, пет, шест месеци касније се појавило тело - присећа се.

Иако је доста времена прошло од нестанка, наставља се потрага уз редуковане снаге.

- Кад год добијемо неку информацију изађемо на терен - истиче Јончић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".