При одабиру имена за децу, родитељи се воде различитим стварима — неко преферира име које је у том тренутку популарно, неко би радије дао малишану ретко име.

Фото: Профимедиа

 

Међу битним ставкама је и само значење имена. Значење је у прошлости било веома важно при одабиру имена за децу, али не увек из лепих разлога.

Тако су раније била популарна "тужна имена", односно она која указују да су родитељи несрећни због рођења детета, да нису задовољни полом, да не желе више деце... Ово су нека од њих:

Најдан или Најда

Словенско име настало од речи "најдена", што је значило да је дете пронађено. Породице су у прошлости остављале децу на раскрсницама да би се ослободиле проклетстава и болести, а они који би их пронашли и усвојили обично су им давали ово име.

Достана, Стадија, Станка, Станија, Станица...

Ова женска имена раније су се давала девојчицама за које су се родитељи надали да је последње женске дете у породици.

Ненад

Врло популарно мушко име, које се и данас често чује, настало је одричним обликом гладола "надати се", што значи да је дете рођено иако му се родитељи нису надали.

Продан или Продана

Ово име се давало дечаку или девојчици које је рођено након смрти старијег детета и на неки начин је било његова замена.

Тугомир или Тугомирка

Ово је словенско име настало спајањем мисаоних именица "туга" и "мир" и тумачи се као чежња родитеља за миром.

Горчин или Горчило

Давало се деци да би била "горка", како би их заобишли зли духови.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".