У последње време, међутим, хлеб (заједно са другим угљеним хидратима) има лошу репутацију.


Са порастом популарности дијета са мало угљених хидрата, чини се да је једење хлеба постало највећи грех у исхрани. Посебно за оне који су почели да губе тежину. Али да ли је кришка хлеба са кајганом за доручак заиста толико лоша за нас и може ли анулирати сав помак који сте направили у губљењу нежељених килограма?

„Угљени хидрати су највише критиковани макронутријент, посебно када је у питању губитак тежине“, рекла је Лиса Московиц, регистрована дијететичарка. Ипак, страх од хлеба потпуно је неоснован. Супротно популарном веровању, хлеб се не претвара тако једноставно у масне ћелије, за разлику од неких других намирница.

Останите са нама и у наставку где вам откривамо пет уобичајених грешака које правите када бирате хлеб (а које се могу неповољно одразити на вашу килажу).

Фото: Профимедиа

 

 

1. Бирате хлеб који је потпуно лишен влакана

Можда нисте знали, али влакна су ваши пријатељи. Својим позитивним дејством побољшавају здравље организма, јер добро утичу на варење и пружају осећај ситости. Дијетална влакна такође смањују апсорпцију масти. Али ако желите да искусите све њихове предности (које такође погодују губитку тежине), изаберите хлеб који садржи најмање 3 до 5 грама влакана по порцији, саветује Московиц.

 

2. Ваш хлеб садржи много додатог шећера

Веровали или не, многе врсте хлеба које купујете у продавници имају додат шећер, укључујући кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе. Нажалост, ови слатки суплементи имају управо супротан ефекат од влакана. Они такође изазивају флуктуације шећера у крви који пада убрзо након оброка, па уместо да имате пријатан и дугорочан осећај ситости, ви ћете жудети да додатном храном – најчешће слаткишима и грицкалицама, што никако није добро – ни за линију, ни за ваше здравље.

Да не бисте упали у овај зачарани круг, дијететичарка саветује да приликом куповине хлеба бирате онај који садржи мање од 5 грама додатог шећера по порцији.

 

3. Купујете хлеб од белог уместо од интегралног брашна

Бели хлеб је лишен влакана и других хранљивих материја. Такве намирнице утичу на осцијације шећера у крви и повећавају апетит, упозорава дијететичарка. Осим тога, цела зрна су добар извор влакана, протеина, минерала и витамина Б, а ови хранљиви састојци позитивно утичу на губитак тежине, наводи Кливлендска клиника.

Дакле, следећи пут када будете куповали хлеб од интегралног брашна, потражите онај са ознаком 100% интегрални. Или, још боље – сами испеците хлеб од интегралног брашна.

 

4. Једете хлеб у комбинацији са масним протеинима и нездравим мастима

Избегавајте масне сиреве, нездраве намазе, месне прерађевине и слично. Комбинујте хлеб са „мршавим” протеинима и здравим мастима као што су пилетина, јаје, туњевина, хумус, авокадо…

 

5. Једете хлеб заједно са другим врстама угљених хидрата

Било да комзумирате превише угљених хидрата у једном оброку или превише оброка богатих угљеним хидратима у кратком временском периоду, ако желите да смршате, ово никако није добар избор.

Зато никада немојте комбиновати хлеб са гомилом других намирница које су богате угљеним хидратима попут кромпира, пиринча, паленте… Уместо тога, придржавајте се овог савета – једна порција угљених хидрата по оброку или ужини, између којих је прошло најмање три до пет сати, саветује дијететичар.

Да закључимо – упркос препорукама, важно је имати на уму једну ствар, а то је да је умереност основа здравља. Било да је у питању хлеб или било која друга (здрава) храна.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".