Постељину је након спавања потребно открити и пустити отприлике сат времена да би топлота коју је направило ваше тело нестала и да се притом смањи број гриња које су се накупљале током спавања.

Кревет можете да поспремите и постељину изравнате како би изгледало уредније, али је никако немојте прекрити јер ће се тако бактерије и даље скупљати.

Фото: Профимедиа

 

Након буђења отворите прозор или барем врата собе како би ваздух могао да циркулише. Иако су на то већ упозоравали многи стручњаци, недавно је овај савет доспео и на ТикТок где га је поделио доктор Роберт Реј.

- Ако поспремате кревет одмах ујутру заробићете гриње које су се скупиле преко ноћи. Ови микроскопски предатори, мањи од милиметра, хране се људском кожом и живе у влажним окружењима. Кад ноћу спавамо, тела нам постају топла и знојава и постају примарне мете за ове напасти. А они потом остављају излучевине које могу да изазову алергије и астму. Зато ако спремате кревет одмах ујутру заробићете сву ту влагу и омогућити леп дом милионима микроорганизама - рекао је.

Фото: Профимедиа

 

- Уместо тога оставите га барем накратко непоспремљеног како би вездух циркулисао и да до њега можда може да доспе и сунце. Тако ће гриње дехидрирати и угинути - истакао је др Реј. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".