Уколико тренутно нисте у прилици да купујете нове, постоји неколико метода да спречите клизање.

Пре свега, желимо да поделимо неколико савета које треба имати на уму при куповини чизама за зиму.

Какве чизме се не клизају?

Да ципеле не би клизиле, ђон треба да буде од материјала који обезбеђује добро приањање. То може бити обична или термопластична гума.

Газећи слој би требало да има не превише дубоке, већ насумично распоређене жљебове. Боље је дати предност моделима са чврстим ђоном или ниским широким потпетицама. Висина платформе не би требало да буде већа од 5 цм.

Фото: Профимедиа

 

 

Гумени ђон може издржати екстремне температуре. Флексибилни еластични материјал обезбеђује чврсту везу са леденом површином.

У термопластичној гуми (ТЕП) комбинују се својства вулканизоване гуме и термопласта. Чврстоћа и еластичност су главне предности овог материјала. Ципеле са таквим ђоном су лагане и удобне, апсолутно не клизају на леду. ТЕП задржава својства на температурама до -45 ° Ц.

Ђон од порозног материјала, као што је полиуретан, смрзава се и губи своју флексибилност. Таква чизма постаје глатка и ципеле почињу да клизају.

Шта учинити да се ђоном не клиза?

Можете пробати да направите облогу од суперлепка. Ђон чизме намастите алкохолом након чега је целу површину премажите лепком. Да би се побољшао ефекат, лепак се може нанети још једном, након што се први слој осуши. Затим се чизма ставља у песак и добро притисне тако да се зрна залепе у лепак. Не ходајте по стану у таквим ципелама како не бисте оштетили подове.

Силиконски лепак је друга опција. Доњи део ђона мора бити третиран великим брусним папиром, а затим замазан силиконским лепком. Поступак се понавља два пута, затим се ципеле суше док се лепак потпуно не стврдне (око 2 дана).

Фото: Профимедиа

 

 

Ако спалите старе чарапе или хулахопке, оне ће се истопити. Резултат је вискозна, лепљива супстанца која се наноси кап по кап на ђон.

Комади фланела, закрпа или селотејпа залепљени на дно ђона помоћи ће да се смањи клизање. Да би дуже трајало, ципеле се морају добро опрати и осушити пре лепљења.

Овај метод је једноставан и приступачан, али краткотрајан. После највише два дана, мораћете да стављате комаде тканине поново.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".