Ova dva od ukupno četiri mladunca krstaša koja su rođena prošle godine u Srbiji, Društvo za zaštitu i proučavanje pštica Srbije aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije, i ornitolozima je poznato gde su se kretalui od prvog izletenja iz gnezda, pa sve do danas.

- „Mimma“ i „Mihajlo“ preleću ogromna prostranstva na jugu Panonske nizije i od sredine jula do danas „Mihajlo“ je preleteo 6.815 kilometara, a „Mima“ 6.320 kilometara, nebom teritorija tri države – Srbije, Mađarske i Rumunije – kaže Maksim Karanović, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega ih mi svakodnevno pratimo. U slučaju neke opasnosti po njihov život mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spašavanju orlova.

Junaci ove priče obreli su se u mađarskoj sredinom januara gde su ih uočili i fotografisali mađarski istraživači tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa i Panonskog popisa ptica grabljivica. Na osnovu fotografija i praćenja kretanja orlova zaključuje se da su u odličnoj kondiciji i da su savladali veštine pronalaženja i ulova plena.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prestenovima omogućava precizno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim loikalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Orlovi krstaši se ubrajau u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".