Др Љубодраг Зајић, помоћник директора Института за ортопедију Бањица, рекао је да је драстично повећан број пријема, за чак 100 одсто!

- Ситуација је алармантна. Имали смо чак 31 случај за операцију, а иначе имамо по 10,11. Прегледали смо и примили због падова 205 људи - рекао је он и додао да људи највише ломе регију кука.

Са тешким повредама, наводи, долазе људи свих категорија, и скијаши, и стари и млади, а оно најшокантније је што долазе и људи који су пали са мотора или тротинета. Ако до пада и дође, уз прелом, важно је знати, можете да добијете и новац. Где год пали, своју повреду можете и наплатити.

Адвокат Милица Моравчевић  каже да грађани који су пали на тротоар због поледице испред зграде или предузећа могу тражити новчану накнаду. Наплата новца за повреде које се задобију после пада на неочишћеним тротоарима од снега или леда може ићи на терет скупштине станара, предузећа или појединаца, као и јавних градских предузећа.

- Грађани се, ако станари или предузећа поседују полису осигурања од одговорности, за накнаду штете обраћају осигуравајућој кући. У супротном, утеривање дугова и одштета могући су договором или судским путем. Ако се повреде услед пада на леду, туже оног на чијој су се површини повредили. То могу бити власници пословних простора, скупштине станара, власници кућа и друга лица, у зависности од тога ко је одговоран за чишћење снега и леда с конкретне површине. Ако дође до повреде падом на јавној површини, за чије одржавање је надлежно неко од јавних комуналних предузећа, онда се они и туже - рекла је Моравчевићева:

- Приликом подношења тужбе треба доставити комплетну лекарску документацију и полицијски записник, ако је извршен увиђај. Током поступка суд саслушава оштећеног и сведоке да би се утврдиле све околности повређивања, као и место пада - рекла је она и додала да битан доказ представља и извештај РХМЗ о количини падавина у том периоду. Потом суд одређује медицинско вештачење - ортопедско и психијатријско - како би се утврдили интензитет и дужина трајања бола и страха и евентуално наступање душевних болова због умањења животне активности. Када се утврди кривица одговорног лица, одређује се и новчани износ.

До правоснажног окончања поступка обично дође две године након подношења тужбе. Иначе, пре четири године писано је да је је једном Новосађанину који се повредио прелазећи пешачки прелаз тамошња "Чистоћа" исплатила накнаду од скоро милион динара.

Како до наплате:

- Фотографишите место пада - то је доказ на суду

- Узмите контакт од сведока незгоде

- Позовите полицију и Хитну помоћ

- Што пре идите код лекара

- Чувајте целокупну медицинску документацију

- Ангажујте адвоката грађанског права

- Утврдите ко је одговоран за вашу незгоду - град, сувласници зграда или власници радњи

- Предајте захтев за одштету

Шта је надлежност ЈКП Градска чистоћа?

- У надлежности ЈКП "Градска чистоћа" је чишћење снега, разбијање леда и бацање соли на аутобуским стајалиштима, тротоарима ширим од пет метара, прилазима пешачким прелазима, јавним степеништима, пасарелама, подземним пролазима и њиховим прилазима - кажу из овог предузећа. Стога, ако на неком од тих места паднете, они су адреса за покретање поступка.

(Ало)